The Deuce [2017]

The Deuce
Blown Deadline Productions
Režija: 
George Pelecanos, David Simon
Scenario: 
George Pelecanos, David Simon
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Već oprobani tandem autora Džordž Pelekanos (George Pelecanos) i Dejvid Sajmon (David Simon) ponovo udružuju snage kako bi nam što vernije dočarali ambijent oko njujorškog Tajms Skvera (Times Square) sa početka sedamdesetih godina prošlog veka.

Nakon saradnje na serijalima Treme i The Wire, Pelekanos i Sajmon već ustaljenim metodama naracije kreiraju i serijal The Deuce (u sleng izražavanju popularna 'Dvica').

Ambijent i okruženje ranih sedamdesetih koloritni obrađeni zarad maksimalnog užitka gledalaca, glavni su faktori pozitivnog utiska nakon završetka prve sezone serijala.

Priču nose blizanci Frenki i Vini (James Franco), koji od sitnih muljatora postaju udarne igle krupnih igrača mafije, organizacije koja polako implementira svoju zaradu u legalne tokove biznisa preko sindikata i zahuhtale legalizacije porno industrije.

Pored duplog Džejmsa Franka glavni protagonista je iskusna prostituka Kendi (Maggie Gyllenhaal), koja se nalazi na sudbonosnim prekretnicama dok balansira između života na ulici, nemanja zaštitnika (makroa), uloga na filmu, pokušavajući pritom da prehrani svog maloletnog sina, koji dane provodi kod bake.

Džilenholova i Franko se pojavljuju i kao producenti serijala.

I dok Džilenholova (očekivano) briljira, nekako se stiče utisak da Franka ima previše, i da nije najbolje iznijansirao svoje blizance. Iako se karakterno dosta razlikuju, njihove skoro pa identične pojave često umeju da zbune posmatrača. Frenki jeste kockar i dužnik i tu je manje-više sve jasno, ali Vinijevo moralisanje izgleda dosta patetično na momente.

Sajmonov pečat se svakako nazire u po kojoj nasilnoj do brutalnoj sceni, ali u odnosu na The Wire, The Deuce je za sada čedan i nema toliko ubistava i premlaćivanja. Čak šta više, dosta tu ima skorsezeovskog mačoizma.

Međutim, sve ovo je kvalitativni pomak u odnosu na Sajmonov prethodni serijal Show Me a Hero, i u Dvici je napravljeno narativno odvajanja od politike, mada je njen upliv u rad policije, novinara i istražnih organa više nego primetan.

Svakako obećavajući početak, i ako je sudeći po prethodnim radovima tandema Sajmon-Pelekanos, očekuje nas još par uspešnih sezona sa neizvesnim raspletima.

Preporuka

share

share