John Paul Keith - Heart Shaped Shadow [2018]

John Paul Keith
Heart Shaped Shadow
Last Chance Records / 2018
8.8
9

Prica o četvrtom albumu John Paul Keitha je neraskidivo vezana sa pricom o debi LP-ju Motel Mirrorsa, In The Meantime. Izdati istog dana, oni na neki način predstavljaju celinu, obzirom da je JPK nakon komponovanja i snimanja sa Will Sextonom i Amy LaVere, ponovo rešio da nastavi svoju solo karijeru. On je zamolio Sextona da mu producira ploču, ali dobio je mnogo više od producenta. Will je uskočio sa svojom gitarom i izmenio matricu po kojoj je John bio jedina gitara na njegovim solo albumima. Generalno, Heart Shaped Shadow je nastavak albuma In The Meantime.

 

Iako je Memphis Circa 3 AM iz 2013. godine postavio jako visoke standarde, obzirom da ga je producirao legendarni Sun/Phillips sešn maestro Roland Janes i da je JPK na njemu napisao sve same hitove, to nije sprecilo Johna i Willa da pokušaju da ga nadmaše, što delimično i uspevaju. Prva pesma "Something So Wrong", uvodi duvačku sekciju i jasna je asocijacija na zlatne dane Memphisa i Stax RecordsSrceparajuca balada "901 Number" demonstrira potpunu emotivnu ogoljenost, koja je karakteristična za ovaj LP, slična je i “Someday Someone’s Gonna Love Me”. Naravno, “Leave Them Girls Alone” i “Ain’t Letting Go of You” pokazuju da se nije moglo bez honky-tonk vajba, dok se blues uticaj primecuje na “Do You Really Wanna Do It” i “Throw it On Me Baby”. Pesma koja se izdvaja je romantični soul stiskavac "Miracle Drug". 

Album je snimljen sa basistom The Bo-Keysa Scottom Bomarom, u njegovom Electraphonic Studios. Ceo album je snimljen i miksan na analognoj traci, što je donekle ograničilo mogucnosti, ali je sa druge strane doprinelo patini i autentičnosti zvuka.