Most Beautiful Island [2017]

Most Beautiful Island
Glass Eye Pix
Režija: 
Ana Asensio
Scenario: 
Ana Asensio
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Spanish
7.5
7

Rediteljski debi Španjolke Ane Asensio (Ana Asensio) potresna je priča o svakodnevnom životu imigranata u Njujorku, zaokružena hičkokovskim finalem, i ironično nazvana Najlepše ostrvo (Most Beautiful Island).

Glumica po vokaciji, Ana Asensio je imala ne mali problem da na minimalistički način izgura svoju priču o aktivnostima i borbi za preživljavanje mladih i privlačnih žena, koje trbuhom za kruhom nabasaju u Veliku jabuku.

Njena junakinja Lusijana (Luciana) u prvih pola sata filma preživljava egzistencijalnu krizu, i u konstantnoj je dilemi da li da ostane da živi u malom i neuslovnom apartmanu (koji deli sa cimerkom), ili da se vrati u grad i državu iz koje je došla (pobegla).

Međutim, Lusijana ni malo nije inertna i nesnalažljiva. Njene svakodnevne peripetije prikazuju osobu koja je spremna da reskira i igra na ivici žileta, non-stop dolazeći u sitaciju da izgubi postojeći posao, usled fanatične potrage za bolje plaćenim.

I mi je razumemo i saosećamo sa njom, ali je ni jednog trenutka ne žalimo, jer Asensio uspeva da ispred kamere veštom glumom prikaže ono što vidi iza objektiva, što je i posledica nagomilanog iskustva.

A onda, nakon neuobičajeno nepristojne finansijske ponude i prilike za laku i brzu zaradu, Lusijana pada u zamku iz koje praktično nema povratka. I tu počinje triler, ali i brojne kontroverze.

Narativno i estetski gledano debitantkinja Asensio isporučuju neuobičajeno kvalitetan saspens u poslednjih pola sata. Psihološka tortura i napetost su na zavidnom nivou, a tempo režije ni jednog trenutka ne pada. Možda završni twist nije veliko iznenađenje, ali je u savršenom skladu sa onim što nam je sugerisano ranijim dešavanjima.

E sad, možda je društvena kritika kapitalizma u Americi previše direktno i predvidivo servirana u vidu bogate sadističko-bizarne elite, koja se zabavlja mučeći imigrante svih boja i rasa, ali autorki se to ne može ozbiljnije zameriti, jer je taj famozni podatak, nakon nebrojenih svedočenja, postao neoboriva činjenica.

Odličan debi i sve pohvale za kreativan rad i ispred i iza kamere.

Preporuka

share

share