The Heavy Heavy - Life and Life Only [2023]

The Heavy Heavy
Life and Life Only
ATO Records / 2023
8.9
9

Dok slušate debi album „Life and Life Only“ brajtonskog kvinteta The Heavy Heavy  koji predvode Will Turner (vokal/gitara)  i Georgia Fuller (vokal/klavijature), (u bendu su još i  Benjamin Parker (gitara/vokal), Thomas Holder (bas/vokal) i bubnjar James Porter) možete pomisliti da slušate neki fenomenalan bend sa kraja 60ih i početkom 70ih čija je muzika, sve ove decenije, nekim čudom bila zatrpana na nekom tavanu, pa je tek sada otkrivena. Jer da su The Heavy Heavy stvarali muziku pre pola veka, njihova muzika bi tada sigurno bila u samom vrhu top listi, i do sada bi pesme sa pomenutog albuma već postale van vremenski klasici.

Ipak The Heavy Heavy stvaraju muziku sada, u drugoj deceniji XXI veka, i iako njihova muzika itekako ima očaravajući retro zvuk psych rocka 70ih, soula, muzike britanskih mod bendova, te malo folka i mnogo duha muzike hippie pokreta iz tog perioda, ona je proizvod muzičara stasalih u dvadesetprvom veku, što se da osetiti kako u sklopu pop harmonija tako i u izuzetnoj produkciji.

The Heavy Heavy su prošle godine objavili svoj debi EP „Life and Life Only“, na kojem je bilo šest pesama. Januara ove godine bend je objavilo debi album pod istim imenom kao i EP. U osnovi to jeste taj EP, sa istih šest pesama, kojima je još pridodata live verzija pesme „Man of the Hills“, akustična verzija „Go Down River“ kao i tri fantasične obrade i to „Desert Raven“ Jonathana Wilsona, „Real Live Baby“ Father Joh Mistyja i „Guinnevere“ Crosby, Stills & Nash.

Ono što se odmah da primetiti su savršeno ukomponovne muško-ženske vokalne harmonije Turnera i Fullerove. Georgia Fuller ima apsolutno fantastičan vokal, tako moćan da se naježite dok je slušate, što se i te kako da osetiti u živoj verziji pesme „Man of the Hills“ koji u kombinaciji sa toplim i mekanim vokalom Turnera stvara savršeno harmoničan vokalni amalgam.