Svet je hladan i ostalih meseci a kamoli u decembru. Ljudi su mahom idioti i tokom proleća i leta, a ništa manji tokom zime. Sklonište je teško pronaći i u maju, a da ne pričamo tokom snežnih meseci. A muzika grupe Mazzy Star je topla, melodična, lagana i psihodelična. Ona me čuva od hladnoće, kretena i skrovište mi je od svega. Zato pred svaku Novu godinu volim da potonem u njihove pesme. To mi je već postala spontana tradicija. A jedna od najdražih mi je bila i ostala Flowers in December kojom počinje i po kojoj se zove poslednja regularna Gistro FM epizoda u ovoj godini.

Sledeće nedelje slušamo listu 20 albuma koje sam najviše slušao u 2023, a poslednji album koji konkuriše za nju je novo izdanje britanskog benda Skinshape. Oni su ponovo tako šarmantno izmešali soul, psihodelični rok, džez i afrobit. Ako vam se sviđaju Khruangbin, posebnobobratite pažnju.

Od noviteta tu je još sjajno novo, noćno džez izdanje trubača Ambrouza Akinmusajera, na kom mu pomaže gitarista Bil Frizel. Idealno za hladne januarske večeri. Pored toga po ovoj epizodi se muvaju Majkl Kuvanuka, Nikola Vranjković, Džef Bakli, The Pogues, Ride, Kamasi Vašington, Khruangbin, Madredeus, a predstaviću i muziku iz sjajnog novog filma Aleksandera Pejna The Holdovers.

Oduvek sam voleo kontraste, a zaleđeno cveće je savršena metafora za toliko toga. Naročito u ovo doba godine kada gistro moramo biti srećni i dobro raspoloženi.

Preporuka

share
share