Away [2016]

Away
Gateway Films
Režija: 
David Blair
Scenario: 
Roger Hadfield
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.0
7

Film Dejvida Blera (David Blair) nas vodi na sever Engleske, u pomorski gradić Blekpul (Blackpool), kako bi nam ispričao dramu o izgubljenim dušama, koje se nalaze na životnim prekretnicima.

Away je u svojoj suštini klasična britanska drama, koja po nepisanom pravilu sadrži pre svega kvalitetne performanse u okviru zapleta sačinjenog od vidljivih narativnih obrazaca.

Rija, istraumirana mlada devojka, i Džozef, stariji muškarac sa vidljivim suicidalnim tendencijama, susreću se u lokalnom baru u momentu kada Rija ima obračun sa svojim posesivnim i agresivnim dečkom Deksom.

Rasplet i dalja dešavanja nas vode u Blekpul, gde Rija i Džozef pokušavaju da izgrade neku vrstu saveza ili prijateljstva, baziranog na prethodnom događaju.

Bler se ne trudi previše da impresionira režijom, i kreće se u okvirima scenarija koji već sadrži razrađenu matricu međuljudskih odnosa dopuštajući Džuno Templ (Juno Temple) i iskusnom Timotiju Spalu (Timothy Spall) da slobodno iskažu sav svoj glumački potencijal.

I tu je i kvalitet i mana ovog ostvarenja. Iako je gluma vrhunska, iako imamo i veoma vernog i brutalnog negativca, Away nam ne nudi ni minimum iznenanđenja, i u stilu Čehovljeve maksime 'puška u prvom kadru opaliće na kraju' daje nam odgovore još u startu.

Away, ako stavimo po strani klasični dramaturški obrazac, jeste fina razglednica severa Engleske i grada Blekpula, i to je nešto što je autor fino uslikao, i uz poslovično snažne uloge, taj vizuelni užitak mu dođe i najveći kvalietet ovog filma.

Preporuka