"Wolf Creek 2": Australijski horor-triler inspirisan istinitim događajima

Wolf Creek 2
Roadshow Entertainment / 2014
Režija: 
Greg McLean
Scenario: 
Greg McLean, Aaron Sterns
Zemlja proizvodnje: 
Australija
Jezik: 
Engelski
7.0
7

Australija nije samo dom slatkih koala i zanimljivih kengura. Australija je puna opasnih i otrovnih životinja koje ne biste voleli da sretnete, a istorija govori da je ova zemlja jedna od najopasnijih i kada su ljudi u pitanju.

Vožnja jahtom po moru i posećivanje prelepih gradova je svakako lepo, jer ova zemlja zaista ima mnogo lepih stvari da ponudi, ali činjenica je da u Australiji ima i psihopata kojima nije previše stalo do ljudskog života, i treba paziti na kom mestu i u koje vreme se osoba nalazi. Pustinja u kojoj kao da nema nikoga možda krije takvog psihopatu, koji gleda i čeka svoju šansu, a upravo takva osoba postoji u filmu „Wolf Creek 2“, koji nije čisti horor, već bi se mogao opisati kao triler sa elementima horora, koji po drugi put režira australijski reditelj, scenarista i producent Greg McLean koji je oduševio deo publike sa svoja dva istoimena filma. Publika je u oba filma prepoznala nešto što bi možda trebalo nastaviti, a nije isključeno da dobijemo i treći deo. U suštini, drugi deo nije baš nastavak prvog, niti će treći verovatno biti nastavak drugog, već svaki film ima posebnu priču i stoji za sebe, ali ono što ostaje isto je glavni lik, tj. negativac i lokacija.

Pustinjski pejzaž ovde je apsolutno spektakularan, zahvaljujući pažljivo odabranim lokacijama i direktoru fotografije Tobyju Oliveru koji ga je snimio u punoj veličini i prirodnoj lepoti. Ono što je najveća prednost filma je glavna uloga koju igra iskusni australijski glumac John Jarratt (ima skoro preko 100 uloga u karijeri). On je ponovo psihopata Mick Taylor koji vozi svoj voljeni kamion po pustinji u Australiji, mami turiste, a zatim ih muči. Često se dešava da svoje žrtve ubija i izvan svoje „jazbine“, negde na putu, ili čak u blizini bara ili prodavnice. Ipak, za njega je to više igra u kojoj uživa, nego prava volja za ubijanjem, što znači da obično ubija samo ako je stvarno primoran, odnosno ako žrtva pravi velike probleme i ne može da se izbori s njom. Neki uspeju da pobegnu, ali ta sreća je obično kratkog veka.

Ovde takođe imamo nekoliko nesvesnih turista, koji postaju njegov plen. Sunce prži, temperatura je izuzetno visoka, dok se sa likovima krećemo pustinjskim predelom Australije (inače, snimano je na lokaciji u Adelaidu, Južna Australija). Reditelj puni film tenzijom, a ono što ovaj film uspeva jeste da bude zanimljiv i zabavan za gledanje. To „moljakanje“ turista za milost se obično ne završi dobro, nikad se ne zna šta smera naš ludi Mick i na koji način će se igrati sa svojom žrtvom. Niko od njih nije ni svestan da kada im stariji čovek ponudi pomoć, to je zapravo poziv u pakao iz kojeg nema izlaza.

Zaista je malo negativaca koji su tako upečatljivi i maestralni kao John Jarratt, koji briljira u svakoj sceni, i verovatno niko od nas neće želeti da poseti Australiju posle ovog filma. Greg McLean je inspiraciju pronašao u stvarnim slučajevima iz svoje rodne zemlje, pre svega, nekoliko istinitih zločina – ubistava koja je počinio Ivan Milat. On je bio australijski serijski ubica koji je oteo, napao, opljačkao i ubio dva muškarca i pet žena u Novom Južnom Velsu između 1989. i 1992. godine.

Kada se podvuče crta, „Wolf Creek 2“ je jedan od onih filmova čiji je cilj da nas zabavi, a ne toliko da nas nečemu nauči. Ali zabava i predah od ozbiljnih filmova su ponekad itekako dobrodošli (pogledajte i prvi deo).

Autor: Marko Jovanović

Preporuka

share

share