Sometimes I Think About Dying [2023]

Sometimes I Think About Dying
Oscilloscope / 2023
Režija: 
Rachel Lambert
Scenario: 
Stefanie Abel Horowitz, Kevin Armento
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Fran (Daisy Ridley) je žena u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima čiji život djeluje nevjerojatno monoton i dosadan. Treba proći dobrih 20 minuta debitantskog dugometražnog filma Rachel Lambert da Fran progovori prvu rečenicu, a i ta je rečenica gotovo iznuđena iz nje. U ured koji djeluje da se bave nečim nevjerojatno dosadno stigao je novi kolega pa se mora predstaviti. Živi ona, naravno sama, u gradiću na sjeverozapadu, a posao joj se sastoji iz ispunjavanja nekakvih tablica u excelu. Djeluje ona potpuno nevidljivo, kao da je i sama sebi utuvila u glavu da je beznačajna i nezanimljiva, a cijeli njen život djeluje kao ponavljanje svakodnevnih rutina.

No, Fran skriva tajnu. Svake noći iz sna je bude jezive noćne more u kojima sebe zamišlja mrtvu, ali preko dana ne djeluje ona posebno suicidalno ili depresivno. Samo se pomirila s takvom niskom razinom egzistencije, djeluje ona kao da je autistica, a iz te ljušture pomalo će je početi izvlačiti novi kolega s posla. Robert (Dave Merheje) je ekstrovert koji se praktički ne gasi, a za razliku od drugih kolega s posla, on se prema njoj ne ponaša kao da je nevidljiva. Odvest će je on u kino, na pitu poslije, iako Fran ni tada ne djeluje nešto entuzijastično i riječi iz nje gotovo pa se moraju izvlačiti kombinirkama. S vremenom će se Fran uz Roberta polako početi socijalizirati, očito je da mu se ona sviđa, a paralelno će se prestati pojavljivati i njene mračne vizije.

Iako sve ovo na prvu zvuči možda kao limunadica, snimila je Lambert solidnu bizarnu humornu dramu koju je teško okarakterizirati epitetom romantična jer Fran se čini kao da nema volje, želje, ni ambicija za nešto takvo. Ne nudi nam "Sometimes I Think About Dying" puno odgovora i nejasno nam je zašto je Fran takva osoba. Je li oduvijek bila takva ili joj se dogodilo nešto traumatično što ju je pretvorilo u takvu začahurenu mutavku, a sve tu djeluje pomalo i nadrealno.

Ridley se sada već prije dosta godina predstavila u zadnjoj trilogiji "Ratova zvijezda", no poslije i nije snimila ništa pamtljivo. I dobra je ona u ulozi ove misteriozne čudakinje, a za veću ocjenu ipak mi je nedostajala tu neka vrsta katarze.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share

share