The Royal Hotel [2023]

The Royal Hotel
Transmission Films / 2023
Režija: 
Kitty Green
Scenario: 
Kitty Green, Oscar Redding
Zemlja proizvodnje: 
Australija
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Hanna (Julia Garner) i Liv (Jessica Henwick) mlade su američke backpakerice koje su se zaputile u Australiju, no ondje su u jednom trenutku ostale bez novca. Zvanje kući da im se pošalju pare očito nije opcija pa će se najbolje prijateljice morati pomiriti s opcijom da će morati početi nešto raditi. No, umjesto u Sydneyu, Melbourneu, Adelaideu ili nekom drugom velikom gradu, jedina opcija za njih će biti konobarenje u jednoj od onih tipičnih vukojebina u australskoj unutrašnjosti. Ni ne znajući što ih čeka, Hanna i Liv će se zaputiti u rudarski gradić, a već prvog dana bit će bačene iza šanka u krčmetini kakva valjda ne postoji ni u Velikom Pašijanu.

Praktički jedine mušterije su im vječno pijani rudari od kojih je pijaniji valjda jedino njihov gazda Billy (Hugo Weaving). Umjesto da istog trena pokupe prnje i vrate se u civilizaciju, ove dvije djevojke odlučit će pokušati ispoštovati ugovor i odraditi dogovoreni posao, no pokazat će se to mjesto još opasnijim nego što se na prvu činilo.

Nakon solidne workplace drame "The Assistant" u kojoj je također glavnu ulogu imala Garner koju i dalje najbolje pamtimo kao Ruth Langmore u seriji "Ozark", ponovno je mlada australska filmašica Kitty Green snimila dramu o zlostavljanjima i opasnostima koje danas mogu dočekati žene na njihovom radnom mjestu.

No, dok su u "The Assistant" opasnost pa i sveprisutni seksizam uglavnom bili prikriveni ili nešto suptilniji, ovdje je sve to puno otvorenije. Od prvog dana kada se smjeste iza šanka, Hanna i Liv su svjesne što ih čeka i što su se upustile, a opasnost koja im prijeti je itekako fizička. Ne samo da im tipovi dobacuju i pokušavaju ih zbariti seljačkim forama što je valjda sudbina svake konobarice u seoskoj birtiji, očigledno je da su ti ljudi nasilni i opasni. I vječno pijani što je najgora moguća kombinacija. I bila je ovo i više nego solidna kombinacija drame, podjednako uznemirujuća i zastrašujuća.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka