Seks, droga i džinovski pas

A Giant Dog
Pile
Merge Records
8.4
8

Muzika A Giant Dog, kvinteta iz Ostina je poput džinovskog mastifa, koji reži, laje, urla i svojom ogromnom snagom i energijom ruši sve pred sobom. Kroz 14 pesama, od kojih je retko koja duža od 3 minuta, dobijamo žestoku, beskompromisnu rock & roll svirku.

Pile  je treći album AGiant Dog, a prvi na etiketi Merge Records. Prvi album Fight,  objavljen je 2012. godine, a drugi Bone,  sledeće 2013. godine. Početak benda je još u srednjoj školi u Hjustonu, gde grupa prijatelja Sabrina Ellis (vokal), Andrew Cashen (gitara) i Orville Neeley (bubanj) formira bend koji na školskim proslavama svira obrade The Ramones, AC/DC, Joan Jett pod imenom Youth of Asia.  Nekoliko godina kasnije, tačnije 2008. godine bend se ponovo formira u Ostinu, gde im se pridružuje još par prijatelja, Andy Bauer (gitara) i Graham Low (bas) i bend postaje A Giant Dog.

Pored ogromne hiperprodukcije, velikog broja novih bendova i pre svega, velike dostupnosti muzike, lako bi bilo pomisliti kako su albumi kao Pile, relativno česti. Naprotiv, albumi koji na prvo slušanje mogu da ostave veoma dobar utisak, a da album zvuči još bolje i posle tridesetog slušanja u deset dana, su neverovatno retki.

Ovo je 100% rock & roll muzika, ili tačnije fuzija garažnog, glam i pank rocka. Kada je ovakva muzika u pitanju najvažnije je koliko energije unesete u to što radite. Utisak koji se stiče slušajući ovaj album je da je bend i poslednji atom energije i ogromnu dozu iskrenosti uložio u ovaj album, i uz to zvuči kao da su se strašno dobro zabavljali dok su ga stvarali.

Album otvara kratak Intro, koji otprilike taman toliko traje da vam dozvoli da duboko udahnete i pripremite se za ono što sledi kroz 14 pesama. Stvaralački duo Ellis i Cashen u svakoj pesmi pogađaju usred mete, i kada su aranžmani u pitanju koji su često obogaćeni klavirom ili saksofonom i kada su stihovi u pitanju, koji slikaju mračni rock & roll hedonizam, seks, drogu, propale ljubavi i morbidnu opsednutost smrću. Smrt i samodestrukcija, kao opsesija rock&roll života prisutna je kroz ceo album. Več u prvoj „Creep“ Ellis peva „/I love you honey/tendernes, not for me/I can watch you die, and Not feel a thing/, a zatim u „Sex & Drugs“ /I’m to old to die young/.

A Giant Dog nemaju želju da svojom muzikom menjaju svet, već deluju kao da im je jedina želja da se zabave što bolje dok su živi, što je svakako opravdano, dok to što rade, rade na ovako dobar način.

Nakon više slušanja albuma, postaje jasno da iza nečega što na prvi pogled deluje kao lagana zabavna muzika stoji veliki talenat, kreativnost i umešnost. A Giant Dog se lako i graciozno poigravaju raznim žanrovima, kroz uglavnom čvrste i žestoke rifove u „Sleep When Dead“, „Hitchhike ove“, Thin Lizzyjevske „Rock & Roll“, preko garažnog i glam rocka pa sve do najlepših pop melodija u „Jizzney“.

Gitarski aranžmani Cashena i Bauera su veoma bogati detaljima koji ostaju da vam se motaju po glavi dugo pošto ste prestali da slušate pesme. U početku, možda, deluje da je Ellisin glas produkcijom, malo prigušen, kako bi dao prednost gitarama, ali veoma rano može da se oseti snaga njenog glasa koji se suvereno probija kroz zid gitarske buke. Poslušajte sami „Too Much Make Up“, dok Ellis peva /when you die/ imate utisak da je njen glas ona ogromna kugla koja ruši sve pred sobom. Inače, pesma je o tome kako biste izgledali kada umrete i ležite u kovčegu, sa previše šminke na sebi. Očaravajuće morbidno i čudno!!!

Ritam sekcija Low i Neeley su prava čelična armatura benda, i to kao ona u japanskim zgradama. Njihov groove i promene tempa prilagođavaju se muzici i na sebi nose svu težinu muzičkih aranžmana, ne dozovoljavajući da energija padne ni za jedan trenutak.

A Giant Dog  su mračni, agresivni, pristupaju muzici sa fanatičnom energijom i uživaju u svakom trenutku svog rock&roll života.  I sve to su preneli u svoju muziku.