Jaimie Branch - Fly or Die [2017]

Jaimie Branch
Fly or Die
International Anthem / 2017
8.0
8

U moru albuma i informacija džez scenu Njujorka ove godine prijatno je iznenadilo debitantsko izdanje trubačice Džejmi Brenč (Jaimie Branch), koja je suptilnom upotrebom ritmičkih figura i repetitvnih motiva, uz kreativno doziranje različitih instrumenata, napravila pravo malo avangardno remek-delo.

Da avangardna njujorška džez scena i danas ima šta da nam ponudi opšte je poznata stvar, i pored činjenice da deluje kao potpuni andergraund, van ustaljenih mejstrim tokova medija, producenata i diskografskih kuća.

Međutim, to je gotovo uvek problem u smislu skretanja pažnje na rad konkretnih autora, koji iza sebe nemaju jake izdavače i ozbiljnu marketinšku kampanju, te s strane slušaocima je potrebno više godina kako bi otkrili dela nekih (mahom mlađih) autora.

Džejmi Brenč ima iskustvo, čuje se to u njenom interpretiranju. Rad u rodnom Čikagu sa Kenom Vandermarkom i Timom Dejzijem, te saradnja sa free-jazz velikanima Fredom Lonberg-Holmom i naročito Vilijemom Parkerom, izvire iz njenih autorskih kompozicija.

Od upotrebe različitih efekata na trubi, do pomoćnih elektronskih naprava, preko dinamičkih i koloritnih pasaža, Fly or Die je upakovana kutija free-jazz muzike sa nekoliko straight-ahead do čak latin ili etno kompozicija sa motivima koji često vrlo slobodno i neodređeno moduliraju.

Album Fly or Die predstavlja jedan konceptualni uradak, čija vitalnost izvire iz progresivne i inventivne kolektivne improvizacije svih članova ansambla, i njegov kvalitet je stoga često višeslojan i zahteva otvoren um i gladnu percepciju, ali svakako spada u najprijatnija avangardna dostignuća u tekućoj godini.

Fly or Die:

Jaimie Branch - truba
Tomeka Reid - čelo
Jason Ajemian - bas
Chad Taylor - bubanj

Gosti:
Matt Schneider – gitara
Ben Lamar Gay – kornet
Josh Berman – kornet

Preporuka

share

share