Mogwai - Every Country’s Sun [2017]

Mogwai
Every Country’s Sun
Rock Action / 2017
8.2
8

Škotski post rock veterani Mogwai su svoj deveti album „Every Country’s Sun“ stvorili su kao kvartet jer ih je u periodu od njihovog prošlog albuma „Rave Tapes“ (2014) napustio jedan od osnivača benda gitarista John Cummings. Ovo naravno nije uticalo nakvalitet albuma, što se dalo i očekivati od benda sa tako velikim iskustvom. Every Country’s Sun“ zvuči kao specifična i novim muzičkim momentima osvežena retrospektiva njihove karijere duge preko dve decenije.

Melodijske linije na gitarama i sintisajzeru prepliću se i tkaju laganu „Coolverine“ koja otvara album. „Party in the Dark“ je tip kompozicije koju nemamo prilike često da čujemo na albumima ovog benda. Melodična i senzualna, sa odličnim shoegaze vokalima i savršenom pop melodijom jednostavno vas tera da postavite piranje zašto Mogwai , pa i sam Braitwaite ne koriste više vokala u svojim pesmama. 

Poznata formula koja se svodi na tihe delove koji eruptiraju u žestoke deonice je i dalje tu, ali su Mogwai proširili i osvežili već proverenu i dobro poznatu muzičku paletu i pokazali želju za istraživanjem novih muzičkih puteva, kako kroz melanholičnu „Brain Sweeties“, krautrockersku  „Crossing the Road Material“ ili slow core „20 Size“.

Druga polovina albuma, „Don't Believe the Fife“, „Battered at a Scramble“ ,  „Old Posion“ i poslednja „Every Country’s Sun“ su prava gitarska eksplozija i majstorski krešendo jednog veoma dobrog albuma.

Mogwai su na „Every Country’s Sun“ pronašli pravu razmeru već pozantih dobro oprobanih muzičkih recepata i novih sastojaka, i još jednom pokazali da su i dalje imaju veliki izvor kreativne energije iz koje nastaju veoma dobri albumi.

Preporuka