Ryan Koening - Two Different Worlds [2017]

Ryan Koening
Two Different Worlds
Big Muddy Records / 2017
9.0
9

Muzičko putovanje Ryana Koeninga otpočelo je po podrumima srednjeg zapada, u ulozi gitariste i pevača garage-punk banda The Vultures. Dvanaest godina kasnije, on postaje internacionalno poznat po svom angažmanu u bandu Pokey LaFargea, kao i po sposobnosti da se nametne na sceni svojim dinamičnim solažama na usnoj harmonici. Po svemu sudeći, on je jedan od glavnih razloga za uspeh ovog sastava, obzirom da je član od 2008. godine.

U svome gradu, St. Louisu, i na regionalnoj sceni koju pokriva Big Muddy Records, on je heroj zahvaljujući svome radu sa vrhunskim blues-roots duom Rum Drum Ramblers, solo nastupima pod imenom Lonesome Cowboy Ryan ili po folk duetu sa svojom ženom Kelli, kada nastupaju kao Southwest Watson Sweethearts. Takođe, on je u mnogome doprineo usponu Big Muddy Recordsa, učestvujući maltene na svakom izdanju od osnivanja etikete 2005. godine.

Na svome debiju Koening se vezuje za specifična mesta i za specifične likove. Veštom upotrebom muzike on gradi ambijente uronjene u honky tonk i Tex-Mex, gde se pojavljuje u ulozi usamljenog kauboja,  koji je čas sa jedne čas sa druge strane reke Rio Bravo. U tekstualnom smislu album sadrži dosta gorčine, "Strugglin' with a Lot" i "This Old Main Drag is about to Drag Me Down" opisuju surovu ekonomsku realnost savremene Amerike, ruralne i urbane, dok "Am I Still In Your Heart (Or Am I Just In Your Way)", "It's Easy To See" i "The Last Resident" govore o mučnom  životu u nefunkcionalnim vezama. Sa druge strane, "Chayenee" i "Podemos Se Te Quieres" su balade koje pevaju o odlasku voljenih osoba. 

Lokacijski album je smešten u Teksasu i Meksiku, ovo je očigledno zbog lokalnog naglaska i upotrebe španskih termina, dok su Amarillo, Texas i Puebla, Mexico glavni junaci pesama "It Don't Matter" i "Puebla,MX".

Čini se da je najbolja definicija muzike koja je predstavljena na "Two Different Worlds" klasični country, gde se misli na onaj iz 50ih i 60ih godina prošlog veka. Obzirom da je Ryan Koening iskusan studijski muzičar, uspeo je da na svom albumu izvede sve tehnički savršeno, tako da ne deluje previše "ispeglano" već da ima određenu dozu smelosti. Prvi uzor koji bi mogao pasti na pamet je Hank Williams, ali upotreba violina i duvačke sekcije (kao i činjenica da se radi o Texasu) neverovatno asocira na Sir Douglas Quintet odnosno na Dough Sahma

Na albumu su takođe učestvovali John Horton iz Bottle Rocketsa, Gary Hunt Jr, (Son Volt), razni članovi The South City Three i još nekoliko talentovanih umetnika sa etiket Big Muddy Records kao što su Jack Grelle i Ryanova žena Kellie Everett (The Hooten Hallers). Sa ovakvim dream teamom nije ni čudo što je ploča pravi pogodak!

Preporuka