MGMT - Little Dark Age [2018]

MGMT
Little Dark Age
Columbia / 2018
8.0
8

Američki duo MGMT (Andrew VanWyngarden i Ben Goldwasser) vratili su se na muzičku scenu, nakon četiri i po godine albumom Little Dark Age. Njihov prethodni album MGMT, na kome je ovaj dvojac pokušao da eksperimentiše sa zvukom i isproba se u nekim drugačijim muzičkim oblastima,  od onih koje su posećivali na svoja prva dva albuma. Ovo je rezultiralo prilično pomešanim, uglavnom mlakim prijemom kod kritike ali i kod fanova, posebno nakon sličnog uspeha njihovog drugog albuma Congratulations, pa su članovi benda, pomalo razočarani najavili pauzu u radu.

Ovaj odmor od muzike im je očigledno prijao jer su se vratili veoma dobrim albumom Little Dark Age na kome su ponovo u fokus postaili synth pop / psychadelic pop melodije koje umnogome podsećaju na njihov odličan debi album Oracular Spectaculkar.

Album otvara živahna i vesela „She Works Out to Much“  na kojopj bend koketira sa , poslednjih godina veoma popularnim hypnagogic pop pravcem. Sledeće dve pesme su pravi dragulji na ovom albumu. „Little Dark Age“ i „When You Die“ kroz odlične melodije koje zablistaju  na prvo slušanje, bend je provukao darkwave tonove koji ovim pesmama daju neodoljivo mračnu gotsku atmosferu.

Na ostalim pesmama članovi benda se nisu previše poigravali nepoznatim činiocima, već su ono što dobro poznaju izneli na još viši stepen „Me and Michael“, „ James“, „TSALMP“ i „One Thing Left to Try“ svaka od ovih pesama, ponaosob ima sve potrebne alemente i potecijal za pravi hit.

Pohvalno je kada bend ima toliko hrabrosti da ekpserimentiše sa svojom muzikom do te mere da im prijem kod publike nije na prvom mestu. Malobrojna i verna publika do koje takav jedan album dopre nekome može biti pokazatelj kvaliteta rada jedno umetnika i muzičara. Ali uglavnom je drugačije, jer kao i sve drugo na svetu, umetnost i muzika je posao od koga treba živeti, dok je najteža stvar ponalazak pravog balansa koji održava kvalitet i čini umetničko delo primamljivo publici koju ne čini samo nekolicina zbunjenih hipstera (zar ima drugačijih). Little Dark Age zvuči kao da su MGMT pronašli pravi recept za stvaranje dobrih pesama  koje će se ipak dopasti malo široj publici.