Bethany Cosentino (Best Coast) napisala je otvoreno pismo o mizoginiji i seksizmu u muzičkoj industriji. Povod je bila optužba o seksualnom uznemiravanju koje Amber Coffman (Dirty Projectors) iznela protiv Heatcliffa Berrua, osnivača PR agencije Life Or Death. Cosentino je jedna od mnogih koje su dale svoju podršku Amber Coffman i potvrdile njene optužbe.

U pismu koje se pojavilo u Lenny Letter (newsletter koji izlazi dva puta mesečno i iza koga stoje Lena Dunham i Jenni Konner, autori TV serije Girls) Cosentino govori o svojim iskustvima  sa nepristojnim novinarima, nasilnom publikom kao i vulgarnim mizoginim internet trolovima.

Kada govori o tweetovima Amber Coffman koje su pokrenule lavinu optužbi protiv Berrua, Cosentino kaže:

„Kada sam videla ove tweetove, shvatila sam da moram da otvoreno govorim o tome, jer sam i sama doživela seksualna uznemiravanja od strane Heatcliffa Berrua. Nikada nisam govorila javno o tome, jer sam se bojala reakcije javnosti, da ću možda biti okarakterisana kao osvetoljubiva kučka. Pošto sam pročitale Amberine tweetove, odlučila sam da joj pružim podršku. Nisam ja bila jedina njegova žrtva, znam još puno žena koje imaju svojih priča o Heatcliffu.

Polse moje podrške Amber, nastala je lavina optužbi. Žene su počele da pišu kako su one bile povređene njegovim akcijama prema njima. Sledećeg jutra Heatcliff je dao ostavku na mesto CEOa svoje kompanije.

Koliko god da mi je teško da vidim sve te priče, neke od njih su se desile i pre deset godina do onih koje su se dogodile pre par meseci, drago mi je, da je sve ovo izašlo na svetlost dana“.

Cosentino još dodaje:

„Ljudi moraju prestati da žene nazivaju “kučkama” samo zato što su one snažne. Moraju prestati da me nazivaju “slut” jer podržavam organizacije ako što je Planned Parenthood ili da me nazivaju “winny baby” jer su moje pesme o osećanjima. Da li je neko tako nazivao Bitlse za stihove “This boy wants you back again”? Ili da li ih je neko nazivao očajnim jadnicima zbog stihova “Oh please say to me / You’ll let me be your man / And please say to me / You’ll let me hold your hand”?

Kada je reč o novinarima Cosentino govori o izveštajima sa  živih nastupa Best Coast. U njima se  kritikuje  njeno ponašanje, jer se, po mišljenju nekih novinara, ne smeje dovoljno a tako se ne ponaša “sexy” osoba. Takođe, Cosentino dodaje da u bendu pored nje ima još četiri muškarca i niko nikada ne kritikuje to što se oni ne smeju niti se komentariše koliko je izazovna njihova garderoba.

A onda na kraju, kada da svoju primedbu na ovakav tekst, dobija komentare - Šta hoćeš, pa on ti je dao compliment. Prestani da budeš “whiny bitch”.

Celo pismo možete pročitati na Lenny Letter.

Preporuka

share

share