Ekipu koja nam se ovih dana smešila sa bilborda, a sutra će iz frižidera, na početku emisije će pozdraviti Bob Dilan, a nešto kasnije i Vejn Kaunti. Za razliku od Vejna, Bob je nežan. 

Ove godine nas očekuje novi album Houp Sandoval (Mazzy Star) i njenog pratećeg benda The Warm Inventions. Danas slušamo prvi singl, a ako se po jutru dan poznaje, Houp nam je spremila divan dan. 

Konačno smo se dočepali novog albuma PJ Harvey, sa kog danas slušamo dve, meni trenutno najdraže, pesme. Isto toliko pesama slušamo sa odlične debi ploče Brite Filips – letnji pop i spora elektronika u izvođenju slatke supruge Dina Verama (Galaxie 500, Luna), savršene su za aprilsko-majske noći. 

Krajem maja, drugo studijsko izdanje imaće soul/pop genije Majkl Kivanuka. Nakon što u današnjoj emisiji preslušate predivni prvi singl „Love & Hate“, biće vam jasno zašto bi Otis Reding i Marvin Gej danas bili ponosni na Majkla. 

Album nedelje potpisuje Marisa Nadler. „Strangers“ je melanholičan, noćni, dubok, hladan i topao istovremeno, a na trenutke čak i optimističan. Album je prepun zvučnih slojeva i svakim slušanjem se otkriva toliko toga novog. Prethodne nedelje sam svaku noć tonuo u san samo uz „Strangers“. 

Što se tiče Gistro evergreen izdanja, reč je o debi ploči grupe Treat Her Right iz 1986. koja zvuči sveže i posle tri decenije. U pitanju je prvi bend Marka Sendmena, kasnije lidera grupe Morphine. Bluz dugo nije zvučao ovako sexy. 

Iako The Jayhawks bije glas da su predstavnici amerikane, na njihovom novom albumu ima svega i svačega: od power popa, do kraut roka. U ovoj epizodi slušamo dve prolećne pop pesme, u kojima je očigledan uticaj jednog od najvećih pop bendova svih vremena Big Star. Kada smo već kod power popa i Big Star, premijerno slušamo pesmu sa novog albuma grupe The Posies. 

Uvek dečeći i uvek halucinogeni The Flaming Lips, odali su počast Dejvidu Bouviju, obrađujući njegov klasik „Space Oditty“. 

Premijerno slušamo prvi singl za Deakin (pravo ime Džoš Dib). On je jedini član grupe Animal Collective koji do ove godine nije imao solo ploču. Njegov debi „Sleep Cycle“ komotno može da izađe na crtu ovogodišnjem Animal Collective albumu (na kom on nije učestvovao jer je bio zauzet radom upravo na „Sleep Cycle“). 

Tu su još i sjajni novi albumi za Rogue Wave, Sturgil Simpsona i Bena Vota, a pravimo i mali elektro-pop omaž 1997. godini, za koji su zaduženi Stereolab i Pizzicato Five. 

Od svih stvari koje danas biramo, Gistro FM najlepše miriše - nema potrebe da zapušavate nos dok klikćete play. Ako mi ne verujete na reč, proverite sami. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka

share

share