Ispred današnje Gistro FM epizode stoji redni broj 559. Osim da ovih dana emisija proslavlja 11. rođendan, te tri cifre nam ne govore mnogo i izgledaju prilično obično. Međutim, ova epizoda je više nego posebna. Ona će ostati upamćena po tome da su gosti Gistro FM-a bili Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitchme) i Srđan Gojković Gile (Električni orgazam). 

Reč je o dva čoveka koja su mnogo uticala na moje muzičko odrastanje. Da nije bilo Šarla Akrobate, prvog albuma Discipline, „Distorzije“ i „Lišće prekriva Lisabon“ Električnog orgazma, period mog muzičkog odrastanja bi sasvim sigurno bio mnogo siromašniji. I ne samo moj. Ljudi čije živote su ozvučavale melodije sa njihovih ploča, broje se u hiljadama. Kako se muzikom aktivno bave više od trideset godina, njihov uticaj prevazilazi određenu deceniju ili ciljnu grupu. To su samo neki od mnogih razloga zašto mi je bila čast da razgovaram sa Kojom i Giletom. 

Tokom prijateljskog razgovora u domaćinskoj atmosferi studija Baukova soba, pričali smo o periodu njihovog dečaštva i muzici koja je tada uticala na njih. Razgovarali smo o njihovim počecima, grupama Limunovo drvo i Hipnotisano pile, o tome zašto je kultne albume beogradskog novog talasa objavio baš zagrebački Jugoton, o legendarnom albumu Šarla Akrobate, o Kojinom prijateljstvu sa Milanom Mladenovićem nakon raspada Šarla, o tome zašto je Električni orgazam jedan album objavio za City records, o vremenu koje je Koja proveo u Londonu, o tome kako je izgledalo baviti se muzikom u zemlji od 22 miliona stanovnika, o muzici koju vole, beogradskim koncertima koji su im značili, a saznaćete i da li imaju nameru da pišu autobiografije. I to je samo deo onoga o čemu smo pričali. 

Čućemo pesme sa poslednjih albuma Discipline A Kitchme i Električnog orgazma, neke sa početka njihove karijere, neke opskurne koje su moji favoriti, ali i pesme sa albuma koje Gile i Koja vole. 

Pred vama su dva i po sata razgovora (i muzike) sa ljudima koji su bili i ostali sinonim za beogradski RNR. Kako zvuče i kako razmišljaju muzičari „koji nisu zaboravili reokenrol i koje ne zanima šoping mol“ čućete u današnjoj, po mnogo čemu, specijalnoj Gistro FM epizodi. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.