Današnja emisija počinje stihovima Džoa Krukstona „Looking ahead in the troubled world / Riding the train with the beautiful girl / Everything changes, everything dies / Dreams are running around and I still love you“. U pitanju je jedna od najlepših ljubavnih pesama iz ovog veka, dostojna Boba Dilana. To je i razlog zašto je lajtmotiv 560. Gistro FM epizode putovanje vozom. 

Ako tražite savršen džez/pop/soul album za sitne noćne sate, Gregori Porter je vaš čovek. Njegov „Take Me to the Alley“ nastavlja tamo gde je stao sa „Liquid Spirit“ pre tri godine. Porter je još jednom pokazao da je majstor kada je reč o kombinovanju tradicionalnog i modernog. Savremene džez balade nigde nemaju toliko duše kao na Porterovim pločama. 

Sličnom kombinacom bavi se i pijanista Florijan Pelisije, koji je sa svojim kvintetom snimio jedan od najlepših ovogodišnjih džez albuma. „Cap de Bonne Esperance“ zvuči toliko vintage, da bi komotno mogao da prođe kao neko Impulse/Blue Note izdanje iz šezdesetih. To mešanje starog i novog je obeležilo današnju emisiju, pa je to razlog zašto su upravo nova izdanja Gregorija Portera i Florijana Pelisijea današnji albumi nedelje. 

Danas će biti objavljen i dugo očekivani album za Radiohead. Sudeći po dve pesme koje ćemo čuti u ovonedeljnoj emisiji, velika očekivanja su opravdana. No, verujem da ćemo to definitivno znati već danas popodne. Ako već niste, pogledajte spot za jednu od te dve pesme „Daydreamng“ kog je režirao Pol Tomas Anderson. 

Ako volite Marka Lanegana, Ričarda Holija i Wooden Ambulance, obratite pažnju na novi album Dena Majklsona i njegovih The Coastguards. Severnjačka duga i Denov bariton, daju poseban šmek truckanju šinama. 

Slušamo još i Portishead kako obrađuju hit grupe ABBA, Unknown Mortal Orchestra su upakovali klasik Grateful Dead u elektro-pop ruho, predstavljamo aktuelno izdanje „Serža Gejnzbura iz 21. veka“ Benžamana Bioleja, kao i potpuno novu pesmu za Destroyer. I to kakvu pesmu. 

Gistro evergreen je jedna od najlepših ploča svih vremena, a snimio ju je Džin Klark 1974. godine. Iako „No Other“ prati tužna priča, komercijalni uspeh koji je ova ploča doživela nekoliko decenija nakon što je objavljena, dokaz je da pravda ipak, nekad, negde promoli glavu. Pa makar se to desilo i nakon Klarkove smrti. Kad smo kod tih „Lorel kanjon-akustičara“, slušamo još vanvremenske pesme od The Byrds, Buffalo Springfield i The Band. 

Čućete još zašto smatram da je niški trio Eyot jedan od najboljih džez bendova u ovom delu sveta, kao i nekoliko večnih hitova Elvisa Kostela i Bila Vitersa. Posvetu tragikomičnim likovima sa domaće političke scene, spremio je Džim O'Rurk, u obradi klasika Bila Feja „Picture of Adolf Again“, a tu je i verovatno najveći hit Džina Pitnija....i mnogo toga još. 

Izaberite osobu, neki stari voz, prazan kupe i mekane jastuke, otpanjite majsko izdanje najnovijeg Gistro FM-a i budite na nekom mnogo boljem mestu od ovog. Gde god da je „ovo“. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka