Nakon višemesečnog čekanja i nekoliko sjajnih singlova, konačno se pojavio drugi album Majkla Kivanuke. Iako na „Love & Hate“ čujemo da se na njegovim policama ploča nalaze soul i džez klasici s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, Majklova muzika nedvosmisleno pripada ovom veku. Nisam skoro čuo ležerniju mešavinu Otisa Redinga, Kertisa Mejfilda, odnosno Pink Floyd i Džimija Hendriksa, sa ovako izraženim autorskim pečatom. Poslednja 3-4 dana ništa nisam slušao toliko kao „Love & Hate“. U stvari, nisam siguran da sam bilo šta drugo slušao. Jedan od najozbiljnijih kandidata za album godine u ovoj emisiji. 

Gistro evergreen je soul klasik Terija Kalijera iz 1972. „What Color is Love“. Reč je o albumu koji nema prosečnu, a komoli lošu pesmu. On nosi emocije koje su u stanju da se poigraju sa osećanjima čak i onih koji ih kriju kao zmija noge. Glas, orkestracija, aranžmani, atmosfera i produkcija, dostojni su remek-dela. Inače, omot ove ploče je jedan od najlepših koje znam. Što se soul muzike tiče, komotno mogu reći da mi je „What Color is Love“ jedan od desetak najdražih albuma svih vremena. 

Kada su obrade u pitanju, Šeron Van Eten je objasnila neke stvari u njenoj verziji velikog The Flaming Lips hita „Do You Realize?“. 

Čućemo još dve pesme sa novog albuma sastava Minor Victories, kog čine članovi bendova Slowdive, Mogwai, Editors, a tu su još Mark Kozelek i članovi grupe Twilight Sad. 

Ovih dana navršilo se tačno godinu dana od poslednjeg Wilco albuma „Star Wars“, a bend je tu priliku iskoristio da nam pokloni jednu potpuno novu pesmu koju danas slušamo. 

Što se muzike sa ovih prostora tiče, tu je senzualno-psihodelični projekat Softy, kog čine Suzana Sumrah iz benda Halftones i Vlatko Džogović. 

U elektropop bloku slušamo zarazni letnji hit grupe Work Drugs, noćni floaty-pop benda Washed Out, kao i moju najdražu pesmu sa poslednjeg Daft Punk blokbastera. 

Tu je još savršena soul obrada Nil Jang evergreena „Heart of Gold“, besmrtne soul teme za The Chi-Lites i The Impressions, nova pesma za njujorški bend Elysian Fields, a podsećamo se i fenomenalnih poslednjih albuma Goldfrapp, Natali Merčant, Jensa Lekmana i Lubomira Melnika. 

Kada je u pitanuju naslov današnje epizode, on ima veze sa klasikom Blajnd Vilija Džonsona kog je početkom godine obradio Tom Vejts. Upravo ta verzija zatvara današnju emisiju. 

Nije tajna da je čovek bez muzike isto što i muzika bez duše. Nakon što preslušate 570. Gistro FM epizodu, biće vam jasno da u njoj ne fali ni jedno, ni drugo. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka