Van Morison je čovek po kome pamtim mnoge oktobre u svom životu, a ne postoji razlog da tako ne bude i ove godine. U to ime, on emisiju otvara svojim vanvremenskim klasikom ispod mesečine, a njegovo remek-delo „Astral Weeks“ je današnji Gistro evergreen.

Bob Vir iz grupe Grateful Dead je nedavno objavio album koji je muzička kritika već ocenila kao jedan od njegova dva najlepša solo izdanja. Gomilu pesama za ovu ploču je napisao u saradnji sa Džošom Riterom, a među gostujućim muzičarima su članovi grupe The National. Njegov album „Blue Mountain“ je amerikana koja beži od šablona, i koja je savršena za jesenje noći,

Kada neko na debi albumu spoji tako različite uticaje kao što su Džordž Harison, Dejvid Bouvi, Sly and the Family Stone, Bob Dilan, Animal Collective i Kurt Vajl, to samo znači da je u pitanju ime koje treba zapamtiti. Ovaj momak iz Njujorka se zove Sem Evian, a njegov „Premium“ je jedan od dva albuma nedelje u današnjoj emisiji.

Ova jesen će ostati upamćena i po tribute izdanju za Eliota Smita „Say Yes“. Odavde slušamo distorziranu verziju Smitovog hita „Waltz #2“ u interpretaciji Džeja Meskisa čija gitara opet tera telo na najež, odnosno „Needle in the Hay“ u verziji herione devedesetih Džulijana Hetfild.

Kako zvuči Nil Jang kada ga obrađuje Nora Džons, čućemo u pesmi „Don't Be Denied“ sa njenog novog albuma „Day Break“. Nakon ploče o raskidu veze, Nora je rešila da se vrati svojim džez/soul/bluz korenima s početka karijere. I to radi nonšalantno kao i pre.

Kako zvuči moderna world muzika, dočaraće nam Skandinavci Goat, a novim soulom se bavi Nik Voterhaus koji ovih dana objavljuje treći studijski album.

Kada smo kod soula, danas slušamo najlepšu obradu Bakarakovog hita „Walk on By“ kog je proslavila Dion Vorvik. Od lagane pop pesme, Ajzak Hejs je napravio dvanaestominutno remek delo koje zvuči sveže i posle gotovo pola veka.

Za uspavljivanje slušamo novog Nika Kejva, za razbuđivanje stare Ground Zero. Tu su još Belle & Sebastian, Bon Iver, Tauns Van Zant, Sebadoh i mnogi drugi.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije. 

 

Preporuka

share

share