Kao što je Morisi jednom rekao za devojke, isto tako može da se kaže da su neke pesme veće od drugih. To posebno važi za „Saturday Sun“ Nika Drejka, četvorominutno remek-delo kojim počinje ovonedeljna epizoda. Imajući u vidu sklad sunčane subote kada je današnja emisija snimljena i savršenstvo ove pesme, naslov 602. Gistro FM epizode nametnuo se sam.

Album nedelje je snimio niški kvartet Eyot. U pitanju je njihovo najzrelije izdanje, na kome se sa lakoćom šetaju kroz džez, rok, psihodelične i etno vode. Nije zgoreg pomenuti da je reč o albumu kog je snimao Stiv Albini.  Ako mene pitate, Eyot ne samo da je trenutno najbolji srpski džez bend, već je u pitanju grupa koja može držati časove mnogim muzičarima koji Srbiju ne mogu da pronađu ni na geografskoj karti.

Nakon dve decenije diskografske pauze, na gitarsku scenu se vraćaju shoegaze pioniri Ride, a danas premijerno slušamo njihov novi singl. Odmah za njim, čućete i povratničku pesmu za njihove „drugare iz klupe“ Slowdive, koja po mom mišljenju već sad konkuriše za singl godine.

25. februara su se navršile tačno dve decenije od albuma „Slush“ benda OP8. U pitanju je grupa koju su činili članovi sastava Giant Sand (Haui Gelb, Džoi Burns i Džon Konvertino – potonja dvojica su samo nekoliko meseci ranije osnovali Calexico) i Liza Žermano. Reč je o albumu koji nema prosečnu pesmu i koji zvuči podjednako sveže kao i 1997. godine. Mnoge zime sam odjavio ovom pločom, a nema razloga da isto to ne uradim i ovoj. 

U bloku posvećenom grupama na koje su uticali Velvet Underground, slušamo pesmu sa novog albuma za The Feelies, novozelanđane The Bats, odnosno Sloppy Heads. U ovom poslednjem bendu svira Džesi Džarnou, čovek koji je napisao biografiju grupe Yo La Tengo „Big Day Coming: Yo La Tengo and the Rise of Indie Rock“.

Tu je još novi album njujorškog benda Clap Your Hands Say Yeah koji je na pola puta između Talking Heads i Pavement, novog Čaka Profeta, kao i dve pesme sa poslednje ploče grupe Matt Pond PA, koja već 20 godina pravi zarazne indi rok hitove.

Danas slušamo i potresnu obradu pesme Leonarda Koena, koju je pre nekoliko godina snimio Father John Misty. Kad smo kod potresnih melodija, za njih su u ovoj epizodi zaduženi još Lambchop i Tindersticks. Takođe, najavljujemo početak evropske turneje grupe The Black Heart Procession koji će se desiti 1. marta u Beogradu.

Tu su još Džoni Keš, Bob Dilan, Low, Mojave 3 i mnogi drugi.

Uz muziku iz današnje Gistro FM epizode, ispraćamo februar kako dolikuje.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.