Nekim ljudima nije neophodna sitna kiša da bi zarđali i postali deo istorije. Međutim, postoje i oni kojima ne može ništa ni letnji pljusak, ni godine – oni su večni kako god okreneš. Otud i naziv današnje epizode Diamonds & Rust.

Jedan od ljudi kojima vreme, a bogami ni fizičko nestajanje, ne mogu ništa, jeste Grant Hart. Danas mu odajem poštu i slušamo neke od najlepših Hüsker Dü pesama koje je napisao Grant.

Album nedelje je snimio Sonic Youth gitarista Li Renaldo. Njegova nova ploča ne radi na prvu loptu, ali kada te uhvati, ne pušta tako lako. Društvo mu prave Šeron Van Eten, Nels Klajn, Stiv Šeli, Alan Liht i mnogi drugi. Mešavina gitarske psihodelije i popa odavno nije zvučala ovako zavodljivo.

„Diamonds & Rust“ je naziv i današnjeg evergreen albuma kog je 1975. snimila Džoan Baez. Još uvek se sećam leta kada sam na izgrebanoj ploči keve mog drugara iz srednje škole prvi put čuo naslovnu pesmu i odlepio. Džoan je nju posvetila svom odnosu sa Bobom Dilanom, mada se može primeniti na toliko toga. Ovo je jedan od onih albuma koji će ostati i kada svi mi odemo.

Predstavljam još novi album za australijsku duo Agnusa i Džulije Stoun, novu jesenju baladu Hope Sandoval (Mazzy Star), sjajni elektropop sa nove ploče benda Ducktails, obradu Radiohead klasika u izvođenju Ane Brun, nove Trans AM, novog Džona Mausa, a tu je i sveži singl za Šarlot Gejnzbur.

Slušamo kako Nina Simon obrađuje jednu od najpoznatijih pesama Leonarda Koena, a tu su još Teri Kalijer, Džoni Keš, Lambchop, The National i mnogi drugi.

Rđa je rđa, a da li su dijamanti večni nisam siguran. Međutim ono što znam je da većini pesama iz ove epizode nikakve septembarske kiše, a ni godine ne mogu ništa.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share