Neke žene imaju mozak, neke stil, neke lepotu, neke stav, neke imaju dar da pišu pesme, a neke da pevaju. One koje sve to poseduju su retke. Ali postoje. I baš neke od njih slušamo u današnjoj My Kind of Woman Gistro FM epizodi.

Šta to tačno znači?

To znači da je album nedelje nova ploča Pole Frejzer i njenih Tarnation, album kog ne prestajem da slušam danima, a da je Gistro evegreen klasik Nine Simon iz sredine šezdesetih „Pastel Blues“. To znači da im društvo prave Ana Karina i Serž Gejnzbur, Fransoaz Ardi u pratnji gudačkog orkestra, Džejn Birkin u džez izdanju, Petra Hejden koja a kapela peva Morikoneovu temu iz filma „Cinema Paradiso“, Zara Mekferlejn objašnjava zašto je Džajls Piterson toliko voli, Kortni Barnet svira sa Kurtom Vajlom uspavanku za kišno popodne, a St. Vincent peva zašto voli da na aerodromima boravi u onim minijaturnim prostorijama za pušače iako ne puši. One znaju, osećaju, imaju šta da kažu i ne mare mnogo da li nam se sviđaju.

Tu je još nova ploča za Džoa Henrija koji svira jesenji akustični bluz, zarazna Belle & Sebastian pop pesma koja najavljuje njihov trostruki EP, odnosno vintage '80s muzika iz serije „A Girl is A Gun“ koju je napisao Sebastian Telije.

Obeležavamo četvrt veka od remek-dela grupe Beat Happening „You Turn Me On“, ploče bez koji bi me devedesete bolele mnogo više. Ako tražite muziku u kojoj se rodilo ono što danas zovemo indi rok, potražite ovaj album.

Najavljujem beogradski koncert benda Fujiya & Miyagi 2. novembra u Elektropioniru, ali i Beogradski džez festival koji počinje sledeće nedelje. Voleo bih da ovu jesen u Beogradu pamtim po koncertima Marka Riboa, Jana Lundgrena i Džošue Redmena.

Tu su još Destroyer, Mek de Marko, Morphine, Džon Lenon, Nik Kejv, Czars i mnogi drugi.

Muzika iz ove epizode je idealna za one dane kada se proleće u oktobru pretvara u kišnu jesen. Ako su prave žene tu, taj prelaz može biti čak i lep. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share