Proslave su iza nas, pokloni su predati, nade uslišene ili raspršene i sve je spremno da se vratimo u nove radne pobede ili poraze. Kažu da je januar sličan ponedeljku, samo što je mnogo duži. Uz muziku iz prve ovogodišnje Gistro FM epizode, pokušavam da ga skratim i dozovem april, da proste svi oni koji se lože na vetrove, kiše i gole grane. U tome mi pomažu mnogi muzičari, a Van Morison je samo jedan od njih. Upravo sam iz njegove pesme “Fire In the Belly” maznuo stih Gotta get through January, po kome se zove današnja epizoda.

Calexico će krajem januara objaviti 9. studijski album. U pitanju je ploča koja sjedinjuje sve one žanrove i podžanrove kojim Calexico barata poslednje dve decenije. Danas ćemo čuti dve bučne, gitarske pesme, koje po atomsferi podsećaju na „Garden Ruin“, moj omiljeni Calexico album.

Nemački pijanista Karlos Sipa je krajem prošle godine objavio album „Sculptures“. Ako volite Erika Satija i Kloda Debisija, velike su šanse da vam se svide Karlosove melodije. Savršena muzika za zimske noći pored radijatora (ili nekog lepšeg). Tokom novogodišnjih praznika nijedan novi album nisam slušao toliko kao ovaj. Album nedelje broj jedan.

Predstojećeg utorka se obeležavaju dve decenije od debi izdanja francuske grupe Air. Bez obzira na to da li volite pop, elektroniku, longe, džez, pank ili nešto drugo, teško je ne složiti se da je „Moon Safari“ bio i ostao jedan od najvećih albuma s kraja prošlog veka. Prvi današnji Gistro evergreen.

Kada se udruže najveći pevač na svetu i najbolji studijski muzičari iz Memfisa, ta ploča ne može da bude prosečna. Elvis Prisli je snimio mnogo albuma, ali je malo onih koji mogu izaći na crtu ploči „From Elvis in Memphis“ iz 1969. Soul, gospel, rok, folk, bluz dugo pre, a ni posle ovog albuma, nisu zvučali tako sinhronizovano. Idealna muzika za nedelju na gajbi. Gistro evergreen broj dva.

Bez prethodne najave, početkom 2018. Džef Rozenstok objavljuje treći album “Post”. Odavno nisam čuo ovako kanalisan i sirov bes, koji je tako dobro ukomponovan sa pankom i power popom. Svaki put kad slušam stihove "Trapped in my room while the house was burnin’ / To the motherfuckin’ ground" naježim se. Drugi album nedelje i prva ozbiljna ploča u godini koju smo tek načeli.

Svaki put kada čujem Zdenku Kovačiček i Kire Mitreva na albumu “Frka” iz 1984, setim se u kakvoj velikoj i ozbiljnoj zemlji sam se rodio. Njihova verzija popa, džeza i plesne muzike, komotno može da stoji rame uz rame sa pločama iz tadašnje svetske pop produkcije. Treći Gistro evergreen album u današnjoj epizodu.

Tu su još nove pesme za Džeka Vajta (novi album stiže u martu), Šveđane Radio Dept, MGMT, Džoša Rauza, Buffalo Tom (novo izdanje nakon 7 godina pauze), Autopark, Bitipatibi, Sufjana Stivensa, a slušamo i zarazni prvi singl sa nove ploče Dejvida Birna, koja će biti objavljena u martu.

Januar je tu. Još nešto malo više od dve nedelje i neće ga biti. Za razliku od većine nas i kompletne muzike iz današnje epizode. 

Preporuka

share

share