Živimo u vremenu kada gotovo svako ima svoj blog na internetu i kada svako može, sa svima, javno podeliti šta god mu padne na pamet, na bilo koju temu. Kada je muzika u pitanju, taj slobodni protok informacija svakako ima više prednosti nego mana. Nekada su muzičke albume recenzirali samo pojedinci, a neretko je njihov kredibilitet dovođen u pitanje jer svi znamo da je ocenjivanje umetničkog dela krajnje pipav posao.

Danas je sve to malo drugačije i gotovo da više ne postoji termin “privilegovani muzički novinar”. Više ne morate imati na hiljade ploča da biste napisali kvalitetnu preporuku za neki album. Dovoljno je da donekle poznajete opus muzičara o kome pišete, kao i srodne pravce sa kojima ćete ga uporediti i ukoliko ste elokventni i pismeni, dobre su šanse da ljudi koji inače vole takvu muziku obrate pažnju ili preskoče album o kome je reč.

Zahvaljujući toj takozvanoj “internet demokratiji” mnogi “mali” bendovi postali su “veliki”, i to uglavnom zasluženo, “voljom naroda” a ne tamo nekih šefova u skupim odelima. Uostalom, i sam sam zahvaljujući preporukama tih nepoznatih muzičkih zargiženika došao do mnoštva predivnih bendova za koje pre toga nisam imao pojma da postoje.