S obzirom da živimo u vremenu kada je potrebno 5-10 minuta da posedujemo bilo koji muzički album na planeti i kada na trodnevnom muzičkom festivalu  imate priliku da pogledate više stotina koncerata, nekako se postavlja  logično pitanje koliko se danas muzika pažljivo sluša.

Ako ste od onih kojima je muzika sporedna stvar u životu, mesečno nabavite dva-tri albuma, savršeno ste zadovoljni koncertnom ponudom u Srbiji, ili vam je festival „Exit“ planetarno događanje broj jedan, verujem da vam baš i nije jasno zašto uopšte potežem ovo pitanje. Da ne bih generalizovao, pokušaću da pojednostavim stvari ličnim primerom.

Ne pripadam onoj generaciji koja je masovno kupovala ploče. Sećam se da je u „moje vreme“ (kraj osamdesetih, početak devedesetih) ploča  koštala prosečno kao tri do pet kaseta (tu ne računam ploče dosadnih grupa poput „Rainbow“, „Journey“, „Toto“, „Styx“, i ostalih daveža iz osamdesetih, koji su ispred SKC-a bili na večnom popustu).

Pošto sam uvek bio alav na stvari koje volim, u svojoj kolekciji sam imao bar 20 puta više kaseta nego ploča (mada, verujem da je toj razlici količine između vinila i trake, prilično doprinela „sveopšta, i nadasve raskalašna, kupovna groznica“ koja je zadesila Srbiju zlatnih devedesetih). Daleko od toga da ne volim ploče, naprotiv, samo tada su u mom srednjoškolskom džeparcu kasete bile realno stanje stvari.