Vreme audio kaseta odavno je za nama. Prvo je bio vokmen, pa diskmen, pa mp3 uređaji, da bismo danas slušali muziku u pokretu preko mobilnih telefona, ajpoda i ostala čudesa. Sećam se da sam vokmen poslednji put koristio pre desetak godina. Vreme je bilo slično kao sada – bilo je vreme prvomajskih uranaka, sve je cvetalo, pesma ptičica se borila sa muzikom iz slušalica i najlepše godišnje doba, kao i nebrojeno puta do tada, probudilo je onaj dobri, stari, ničim opravdani optimizam.

Jedna od poslednjih kaseta koju sam slušao na vokmenu trajala je 90 minuta i sa jedne strane se nalazio album britanskog benda “Prefab Spout” pod nazivom “Andromeda Heights”, dok je B strana kasete sadržala album “Yoshimi Battles the Pink Robots”, tada još uvek sveže izdanje grupe “The Flaming Lips”. 

Sticajem okolnosti gotovo jednu deceniju kasnije, ponovo sam se vratio tim pločama. Ovoga puta sam ih preslušavao na računaru umesto u vokmenu, zaključivši da se sem toga, malo šta se promenilo. I dalje obe ploče savršeno odgovaraju proleću i onom neopravdanom optimizmu.

Iako je njihova lepota tolika da prevazilazi granice jednog godišnjeg doba, sve one vesele i setne melodije koje se mogu čuti na njima nekako najbolje pašu kao najava leta. Ukoliko još uvek niste otkrili ove albume, danas vam dajemo nekoliko razloga zašto biste to trebali da uradite…i to bez obzira gde se nalazi živa u termometru.  

 

Prefab Sprout
Andromeda Heights
Kitchenware / 1997
The Flaming Lips
Yoshimi Battles the Pink Robots
Warner Bros. Records / 2002

Preporuka

share
share