Postoji jedna pesma subotičkog benda Pionir 10 koju mnogo volim. U njoj prvo kažu “jutro će promeniti sve”, a onda dodaju ono “da, da, da”. Po stihu iz te pesme je nazvana i ona, sad već kultna, kompilacija Pop Depresije “Jutro će promeniti sve” koja uskoro slavi 11 godina postojanja. Kako u današnjoj epizodi imam nekoliko pesama koje za temu imaju jutro, a i cover ovonedeljne emisije je fotka koja se tako savršeno uklapa u početak dana, rešio sam da 657. Gistro FM nazovem baš po stihovima te pesme. Pionir 10 više ne postoje, ali ovaj njihov hit je i dalje aktuelan. A i jutra koja menjaju sve su još uvek tu. Da, da, da.

Oduvek sam voleo melodiju Kornelija Kovača “April u Beogradu”. Mislim da sam je prvi put čuo dok sam čekao da se oslobodi mesto u onim autićima što se sudaraju u luna parku na Tašmajdanu. I nisam nikad dočekao, svi drugi su vazda bili brži. Ali tu aprilsku nedelju pamtim po toj melodiji. Dečja graja, sladoled u aprilu, seta i zelene krošnje. Prava muzička podloga za nedelju. Volim i razne obrade ove pesme, a naročito onu Duška Gojkovića iz 1983. kojom počinje zvanični deo današnje epizode.

Nova ploča grupe Wye Oak je današnji album nedelje. Ovo je njihovo peto zvanično izdanje i što se mene tiče, možda i najbolje do sada. Neki albumi su im bili gitarski, neki eksperimentalni, na nekima su svirali elektropop, a ovde su sve to pomešali, napravivši “svoj” zvuk. Kada čujete ovu muziku, jasno je da to ne može biti niko drugi osim Wye Oak. U ovom reciklirajućem vremenu, toliko autentične ploče se ne snimaju svake nedelje.

Tačno 30. marta navršile su se dve decenije od kada je objavljen album “This is Hardcore” britanske grupe Pulp. Sećam se da me je krajem devedesetih ta ploča raznela na komade. Kako već neko vreme više nema šta da se raznese, ona to više nije u stanju da mi uradi, ali još uvek zvuči podjednako dobro. Najambiciozniji Pulp album i ploča kojoj vreme ne može ništa. Današnji Gistro evergreen.

Nakon dvodecenijskog plivanja u akustičnim singer songwriterskim vodama, Džoš Rauz se ove godine oprobao u novoromantičarskom new wave elektro popu. Ako volite Roxy Music, Style Coucil, Electronic ili plesnog Dejvida Bouvija, nekoliko pesama sa ove ploče bi vam se tako lako mogle zavući pod kožu.

Slušamo i novi fri džez singl za Nelsa Klajna iz grupe Wilco, izgubljeno pop blago iz osamdesetih Candy Opera, odnosno nove pesme za Sajmona Felisa, Kevina Krautera i Holanđane The Ex. Društvo nam prave još i Elvis Prisli, Tame Impala, Marlon Vilijams, Dol, Destroyer, Bob Dilan i mnogi drugi.

Život nas je naučio da su “jutra koja promene sve” definitivno u manjini u odnosnu na one “da, da, da” početke dana. Možda posle slušanja današnje epizode nekom, negde konačno svane ono jutro bez “da, da, da”.

 

Preporuka

share
share