Iako je mnogi doživljavaju kao kompoziciju Dejva Brubeka, jedna od najpoznatijih džez melodija “Take Five” zapravo je delo člana Brubekovog kvarteta, saksofoniste Pola Dezmonda (Paul Desmond) .

Taj, sada već džez standard, nastao je 1959. godine i smatra se za jedan od najuspešnijih singlova u istoriji džeza. Ono što ovu numeru razlikuje od ranije poznatih džez pesama jeste tempo koji je umesto do tad poznatog 4/4 takta bio u ritmu od 5/4 (otud i naziv pesme). Uostalom, počnite da brojite prelaze kada počne numera i videćete da ih ima 5, a do tada ih je bilo najčešće 4. Beše to mala revolucija u džezu.

Pomenuti tempo, Dezmond je prvi put čuo od uličnih muzičara u Turskoj, koji su mu poslužili kao inspiracija za “Take Five”. Zanimljivo je pomenuti da sam Dezmond nije bio preterano ponosan na “Take Five”, pošto je 1958. razmišljao da proda prava na nju, ne bi li kupio skupoceni električni brijač koji je šmekao u jednom izlogu.

Na nagovor Brubeka, njihov kvartet je razradio pesmu, i upravo ona otvara njihov legendarni album “Time Out”. Nakon što je “Take Five” objavljena kao singl, postala je ogroman hit na mnogim radio stanicama širom Amerike, i to ne samo onim koje emituju džez.

Koliko je ova kompozicija bila omiljena, govori podatak da je pred svoju smrt, 1977. godine, Dezmond ostavio Crvenom krstu prava na godišnje izvođenje ove pesme, a ona iznose preko 100.000 dolara, i to svake godine. Dakle, da je Dezmond u celoj svojoj karijeri snimio samo ovu pesmu, rešio bi finansijske probleme i svojih unuka. No, na našu sreću, “Take Five” je bila samo jedna u nizu predivnih Dezmondovih melodija koje nastavljaju da žive i tri i po decenije nakon njegove smrti.

 

Preporuka