Radovi Jakuba Rebelke su negde između vitraža i šarene mange, vanvremenski, sa ravnim, komplikovanim i detaljnim stilom, koji poništava liniju između naučne fantastike i fantazije na božanstven način. Crtanje je otprilike jedina stvar koju je Rebelka ikada zamišljao da radi, njegove ilustracije su našle svoje mesto u stripovima i video igrama. Omiljeno delo mu je uvek ono na kome trenutno radi.

"Ja proživljavam svoje ilustracije dok ih stvaram," on objašnjava, "posle to zaboravim."

Odrastajući u Poljskoj osamdesetih godina prošlog veka, Rebelka je bio izložen značajnim političkim i kulturnim promenama, prva lica koja je počeo da crta su Lech Wałęsa, Tadeusz Mazowiecki i Małgorzata Niezabitowska.

On je crpeo inspiraciju iz širokog spektra uticaja, od francuskog strip umetnika Moebijusa, preko autora Akire, umetnika Katsuhira Otoma, do poljskog slikara Stanislawa Szukalskog. Ali, zvučna imena nisu bila najznačajniji uticaj u njegovoj karijeri. "Moj otac je neverovatan umetnik," kaže Rebelka, "on me je naučio svemu". Njegov otac je redovno kupovao poljski SCI-FI časopis Fantastyka, koji je uz francuski Spirou postao njegov prvi strip udžbenik.

 

 

Preporuka

share

share