Svaki dan se možemo uveriti da je život čudesan zbir raznoraznih sticaja okolnosti. Takve primere možemo pronaći u mnogih oblastima, pa tako ni umetnost, odnosno muzika nije izuzetak. Kako drugačije objasniti procvat nečije karijere u šestoj ili sedmoj deceniji života? Šta je potrebno da bi nečija karijera ponovo krenula uzlaznom putanjom pod stare dane?

Samo dobar album najčešće nije dovoljan. Tako je kantri, odnosno rokabili divama Loreti Lin i Vandi Džekson bilo potrebno poznanstvo sa Džekom Vajtom (iz grupe “The White Stripes”) da bi ponovo došle u žižu javnosti. Velikom Džoniju Kešu je bila neophodna saradnja sa Rikom Rubinom i obrade aktuelnih rok hitova, kako bi lepotu svog glasa približio klincima koji ne vole staromodni kantri. Ko zna da li bismo ikada opet čuli za englesku pevačicu Vašti Banjan da je “iz naftalina” nije izvukla grupa “Animal Collective” pre nekoliko godina.

Slična stvar se desila sa junakom naše današnje priče. Iako objavljuje albume još od sredine šezdesetih, njegovo ime je postalo poznato širom sveta tek od prve decenije ovog veka. Paradoksalno ili ne, baš tih dana je snimio neke od svojih najlepših albuma u karijeri. Danas ćemo se upoznati sa njim i osvrnuti na njegov album “Mulatu Steps Ahead” koji po mnogo čemu slovi jedan od najzanimljivijih džez albuma objavljenih u ovom milenijumu.

Preporuka