Na jednoj od poslednjih dodela Oskara, glumica Gvinet Paltrou otpevala je numeru „Coming Home“ iz nešvilske muzičke melodrame „Country Strong“.

Bez ikakve želje da ocenjujem njene glumačke ili pevačke kvalitete, sam taj potez da filmska zvezda uživo peva na nekoj velikoj manifestaciji kao što je Oskar, događaj je sam po sebi. Gotovo da je prošlo vreme kada su glumci izvodili tuđe pesme čija je svrha promocija filma u kom glume.

Zašto više nema glumaca-pevača kakvi su bili Džudi Garland, Džin Keli, Frenk Sinatra, ili Din Martin? Odgovori su mnogobrojni i diskutabilni, no činjenica je da većina današnjih glumaca koji se upuste u muzičke vode, to radi prvenstveno iz razloga ostavljana autorskog pečata.

Dakle radije sami pišu tekst i/ili muziku, nego što to prepuštaju profesionalcima (pri tom mislim na nešto ozbiljnija glumačko-pevačka imena nego što je to Dženifer Lopez na primer).

Ako znamo da u savremenoj, visokobudžetnoj kinematografiji improvizacija gotovo ne postoji, jasno je što neko ko sebe smatra kreativnom osobom želi taj svoj dar da ispolji na neki autorski način. Od toga da li on/ona ima veću želju ili talenat, prvenstveno zavisi kvalitet finalnog proizvoda. Na koji tačno način, zašto je to tako, može li drugačije – to su preopširne teme koje zahtevaju mnogo vremena i kojima se nećemo baviti ovde. Umesto odgovora na ta pitanja, danas ću samo malo zagrebati po površini i pomenuti tek par zanimljivih glumaca-pevača.

Preporuka