Nema pravila koje stvari traju kratko, a koje dugo. Međutim, ako tražite iskrenost, mnogo veće su šanse da ćete je pronaći među onim dugovečnijim stvarima...koje nužno nisu stvari. Zna to i Džoš Rauz iz čije pesme sam maznuo stih po kome se zove ovonedeljna Gistro FM epizoda.

Neke od tih "stvari" su pesme koje odolevaju godinama. Tu mislim na vanvremensku temu koju su pre nekoloko godina snimili Brajan Feri i Tod Terje, na šugejez himnu njujorškog "Thursday" benda Asobi Seksu, na nedeljni evergrin "Coney Island Baby" kralja Njujorka, kao i akustičnu uspavanku Kristin Herš i Majkla Stajpa.

Za neke nove albume koje danas slušamo imam utisak da će dugo trajati. Tu mislim zajednički album Fibi Bridžers i Konona Obersta (sadašnji i nekadašnji folk vunderkindi), aktuelno izdanje benda Lee Harvey Osmond (Tom Vilson u pedeset i nekoj saznao da je usvojen, folk sreće pop), treći deo kultnog "Mare Nostrum" Paola Frezua i drugara (noć pada na mediteransku pučinu), kao i poslednje izdanje Boba Molda, nekadašnjeg člana bendova Hüsker Dü i Sugar. Sve su ovo današnji albumi nedelje.

Kada je Gistro evergreen u pitanju, njega su pre tačno četvrt veka snimili Pavement. "Crooked Rain, Crooked Rain" i posle 25 godina zvuči moćno kao u vreme deda Avramovig dinara.

Od noviteta, tu je još odličan novi singl Rajana Adamsa kojim najavljuje jednu od tri ploče koje će objaviti 2019. Trebalo bi obratiti pažnju na Australijanku Stelu Doneli koja će u martu objaviti svoje debi izdanje sa kog danas slušamo jednu pesmu. Tu je i duet Cat Power i Lu Diolon. Pored toga što je Lu ćerka Džejn Birkin, ona već godinama snima divnu muziku, a ova nova pesma je još jedan dokaz za to.

Društvo nam prave i Bill Evans, Kolman Hokins, Majkl Kivanuka, Spinners, Style Council, Vilijam Tajler, Kurt Vajl Pixies, Lemonheads i drugi.

Ako iskrene stvari stvarno traju dugo, mislim da su dobre šanse da neki od novih albuma koje danas slušamo ostanu da se slušaju i u godinama pred nama.

Preporuka

share

share