Današnja Gistro FM epizoda se sastoji od kontrasta i nesavršenosti. Jedan album kog slušamo danas zove se "Against Perfection". A ima i jedna pesma koju svira Čip Tejlor, poznat i kao brat Džona Vojta tj. stric Anđeline Žoli, a koja se tako savršeno zove "Fuck All the Perfect People" I bi mi zgodno da nazovem celu ovonedeljnu epizodu baš tako.

Dva najlepša nova albuma koja sam čuo protekle sedmice su potpuno različiti. Jedan je moderan, gitarski, psihodeličan, obučen u majicu i farmerke, drugi je u razdrljanoj beloj košulji, vanvremenski, morski, noćni i gađa ranjivija mesta nego prvi. Taj prvi u stvari i nije album, već EP za kanadske Broken Social Scene. Drugi je nova ploča za francuskog kompozitora Jana Tirsena, posvećena ostrvu, između Francuske i Velike Britanije, na kome živi. Prvi sam slušao ujutru kada sam išao na posao, drugi noću, pre spavanja. Odlične ploče. Albumi nedelje.

I dva današnja Gistro evergreen albuma su sušte suprotnosti. Jedan je snimljen 1998, drugi 1983. Jedan ima strukturu rok pesme, drugi je eksperimentalan. Jedino ih povezuje to što su oba imala jak uticaj na svoje žanrove. Prvi na amerikanu, drugi na ambijentalnu muziku. Taj prvi se zove "Car Wheels on a Gravel Road" i snimila ga je Lusinda Vilijams, dok je drugi masterpis Japanke Midori Takade "Through the Looking Glass". Uz prvi sam se vraćao sa posla, sa sve Amerikom svuda unaokolo, a drugi sam puštao iza ponoći, kada ugasim lampu. Kakve ploče!

Preslušavamo i novi album supergrupe Piroshka, koju čine članovi bendova Lush, Elastica, Modern English i Moose. Dream pop za one što su to nekad zvali shoegaze. U istom bloku slušamo žanrovski sličnu Ellis, a prirodno se tu našlo mesta i za novu Bitipatibi pesmu.

Nakon 12 godina pauze, Cinematic Orchestra objavljuju novi album, a danas slušamo sjajni prvi singl, koji ima još sjajnije ime: "A Caged BirdImitations of Life". Planeta Zemlja 2019. Pripovedač je Roots Manuva.

Tu su još novi singlovi za Strand of Oaks i Foxygen, novi Mercury Rev album, kao i zimski vokalni džez album Klaudije Šmit.

Što se klasika tiče, njih danas sviraju Džoni Keš, Nina Simon, Cocteau Twins, Bob Dilan, Butthole Surfers, Adorable, Ivy i mnogi drugi .

Neke pesme su savršeno nesavršene. Mnoge takve će probati da još jednu zimsku nedelju učine toplijom.

Preporuka

share