Pre nego što počnemo priču o najpozatijoj savremenoj, nezavisnoj indi rok diskografskoj kući, podsetimo se koja je uopšte razlika između malih i velikih muzičkih etiketa. Velike diskografske kuće, popularno nazivane „mejdžori“, posluju sa mnogo više profita i njihova prodajna mreža je mnogo veća od nezavisnih etiketa.

To u praksi znači da su mnogo veće šanse da u nekom malom provincijskom gradu pre nađete originalno izdanje koje je objavljeno za nekog „mejdžora“ nego za malog izdavača. Iako su neke od tih velikih kuća osnovane iz čiste ljubavi prema muzici (nedavno smo pisali o Ahmetu Erteganu i etiketi „Atlantic Records“), velika većina je tu samo zbog profita. S obzirom na stalne promene na muzičkom tržištu (prelazak sa ploče na kasetu, pa na kompakt disk, pa na digitalna izdanja), ali i na nepisane zakone samog tržišta, poredak među velikim izdavačima se menjao. Tako smo 1988. imali 6 velikih diskografskih kuća, dok ih je danas samo tri („Universal“, „Sony“ i „Warner“).

Kada su u pitanju nezavisne etikete, njihovo poslovanje ima nešto više veze sa iskrenom ljubavlju prema ovoj grani umetnosti. Njih najčešće osnivaju muzički zaluđenici za određeni žanr, potpisujući ugovore uglavnom sa onim muzičarima čija muzika im se lično dopada. Samim tim, kompromisi koje oni prave su mnogo manji nego oni koje sklapaju direktori „mejdžora“, ali to isto znači i da je u igri manje novca, a ni distribucija nije tako razgranata kao kod velikih izdavača.

Mada, dolaskom interneta nastupile su već pomenute promene u zakonima muzičkog tržišta, tako da distribucija danas ima manju važnost nego nekada (na primer, mnogo su veće šanse da do albuma nekog benda pre dođete putem interneta nego u muzičkoj prodavnici iza ćoška), čime su male etikete ostvarile izvesnu prednost u odnosu na velike diskografske kuće.

Ovo je tema o kojoj se danas pišu knjige, a umesto da je produbljujemo, usredsredićemo se na jednog nezavisnog izdavača koji već četvrt veka slovi za  vodećeg kada je u pitanju alternativna gitarska muzika, odnosno indi rok. Reč je o diskografskoj kući „Matador“ iz Njujorka.

Preporuka

share