Negde je leto uveliko, negde tek što nije, a negde mu se još ne svraća. Ono što je izvesno, počeo je mesec u kom kalendarski stiže. Kako već godinama početkom juna muzikom prizivam leto, ni sad neću prestati da odrolavam crveni tepih za večeri u Sijamu, one kada se na mesecu vide duge.

Prvi put u istoriji emisije imam album nedelje, verovatno i godine, kog nisam preslušao celog. Ali to je Bil Kalahan. Od 20 pesama čuo sam pola. Dosta. Čovek koji spaja Leonarda Koena i Sonic Youth. I još trista čuda. Ali na prvom mestu - čovek sa toliko izrazitim autorskim stilom, da zapravo na njega drugi liče. Baš veliki muzičar. Shepherd in a Sheepskin Vest je mnogo više od albuma nedelje.

Imajući u vidu da se upravo pojavio novi album Ričarda Holija, čini se da prizivanje leta nikad nije imalo više smisla. U njegovoj muzici se uvek čulo more, a tako je i na novoj ploči Further. Mediteran iz srca Engleske. Album nedelje broj dva.

Dugo se čekalo na novi album grupe Wooden Ambulance iz Subotice. Svaka pesma na Redville daje smisao čekanju. Malo sam subjektivan kada su oni u pitanju, jer ih svarno mnogo volim, ali je činjenica da sa svakim novim albumom oni samo rastu. Ja ovde čujem i Wilco, i Velvet Underground, i Lambchop, i Nila Janga, i Tinderstics, ali ponajviše grupu sa debelim ličnim pečatom. Ne prestajem da slušam danima. Album nedelje broj tri.

Uskoro obeležavamo 40 godina od debi albuma Joy Division. Unknown Pleasures je uticala na hiljade muzičara. I još uvek to radi. Klasično remek-delo. Gistro evergreen.

Od noviteta, tu su još Mejvis Stejpls, Sebadoh, Kejt Le Bon, Sufjan Stivens, Goat frakcija DJINN, novi bend Vlade On Tour/Ventolin Marinovića pod nazivom Glib, odnosno chamber pop čoveka iz Džordžije koji se predstavlja Kishi Bashi.

Na tapetu je i album iz 1970. kog su snimili Area Code 615. U pitanju je nekadašnji krem vrhunskih studijskih muzičara iz Nešvila, koji su svirali sa svima - Od Dilana do Koena. Sa ploče Trip in the Country slušamo dve spore stvari, koje tako mame pogled na mir neke pučine. Drugi Gistro evergreen.

Tu su još Serž Ginzbur, Interpol, Everything But the Girl, The Pogues, Poolside, Džonatan Ričmen (po čijoj pesmi se zove epizoda) i mnogi drugi.

Ova emisija traje tri sata. Možda tačno toliko treba letu da se dogega. Ako ga nema, onda opet, nova tri sata. Pa opet. U jednom trenutku neće imati izbora i moraće da dođe. Možda baš dok ide svira "Harvest Moon"...

Preporuka

share