Fotografije Danka Strahinića

Nakon mnogo godina iščekivanja, publici u Srbiji i regionu je ispunjena želja – Dead Can Dance nastupili su u petak, 28.juna prvi put u Beogradu, pred punim Sava centrom. 

Dugo godina smo ih čekali. Iako postoji od 1981.godine, ovaj neprevaziđeni svetski world music projekat nikada do sada nije upisao Beograd kao jednu od svojih stanica na turnejama. Ni Beograd, ni bilo koji od gradova bivše Jugoslavije. Zato i nije bilo iznenađenje što su još i pre 20h ispred Sava centra počele da se okupljaju ekipe koje ćaskaju na slovenačkom, hrvatskom, makedonskom, a interesovanja za ovaj koncert bilo je i u drugim zemljama regiona. Zajednički im je bio osmeh i neskriveno uzbuđenje što će prisustvovati ovom gotovo istorijskom nastupu. 
Šest godina nakon albuma „Anastasis“, Liza Džerard (Lisa Gerrad) i Brendan Peri (Brendan Perry) objavili su izdanje „Dionysus“ u novembru prošle godine. Ovaj album i njegova promocija doveli su ih u Beograd prvi put! Ali ovo nije tipična turneja na kojoj se promoviše najnoviji album već predstavljanje preseka njihove skoro 40 godina duge karijere. „A Celebration: Life & Works 1980-2019“ ime je ove turneje koje i samo kaže da je ona osmišljena tako da slavi njihove pesme. Ne „hitove“, već pesme od kojih neke izvode čak prvi put.  

Kao gost koncerta najpre je na binu izašao talentovani nemački perkusionista David Kuckhermann. Tih i prijatan zvuk hanga se najpre čuo u ne još sasvim punoj sali Sava centra, a zatim je David kroz priču u narednih dvadesetak minuta uveo publiku u svet perkusija kojim se bavi. Zasluženim aplauzima pozdravila je beogradska publika ovog sjajnog muzičara koji je još od 2012.godine važan deo turneja grupe Dead Can Dance, ali i čovek koji je svojim muziciranjem doprineo uspehu Lisinih solo izdanja („Hiraeth“).