Prošli Gistro FM sam snimio dan pred smrt Danijela Džonstona. To je razlog zašto je prošlonedeljna emisija prošla bez pomena ovog muzičara koji je toliko uticao na mene. Danas mu odajem počast kroz naslov, njegov crtež na kaveru ove epizode, tri njegove pesme koje mnogo volim, kao i nekoliko najlepših obrada njegovih hitova. Ne budi tužna, ja hoću. Niko kao Danijel Džonston.

Jedan od mojih omiljenih pop bendova svih vremena je Belle & Sebastian. Nažalost, poslednjih desetak godina oni su snimili mnogo pesama koje me nimalo nisu radile. To se konačno promenilo njihovim odličnim, poslednjim, trostrukim EP izdanjem iz 2017, a korake u pravom smeru prave i na novom saundtraku za film "Days of the Bagnold Summer". B&S su ponovo na visini zadatka, ovo je opet baš onaj pop iz zelenog škotskog pop udžbenika. Album nedelje broj jedan.

Slično važi i za Devendru Banharta koji je poslednji put snimio ploču koja mi se svidela 2009. Što se mene tiče i on se 2019. vratio on top of his game. Album "Ma" ne prestajem da slušam danima. Folk, lounge, pop i world ne hodaju ovako zagrljeni baš kroz svaki park. Album nedelje broj dva.

Majk Paton i francuski kompozitor Žan Klod Vanije napravili su idealnu muziku za lečenje mamurluka. Odvaljena šansona, pomereni džez i pijana klasika na jednom mestu. Ako zamislite Zvonka Bigdana na esidu, to bi možda zvučalo ovako. Greota je ovako velikog umetnika poput Majka Patona povezivati samo sa Faith No More. Treći album nedelje.

Dve ploče ovih dana obeležavaju pola veka postojanja. Jedna je folk klasik kog su 1969. snimili The Band, a druga je soul standard kog je iste godine objavio Ajzak Hejs. Oba izdanja su iz knjige "najvažnija popularna muzika 20. veka". Svako ko drži do sebe u bilo kom smislu morao bi znati bar nešto sa ovih ploča. Gistro evergreen albumi.

Slušamo još pesme sa novih izdanja Bonija Prinsa Bilija, Ejndžel Olsen, Nila Janga i Crazy Horse, Pernice Brothers, Tarstona Mura, Kim Gordon, Amada Džamala, odnosno zarazni singl kog su napravili DJ Shadow i De La Soul.

Po danšnjoj epizodi tumaraju još Yo La Tengo, REM, Dinosaur Jr, Silver Jews, M.Ward, Sparklehorse, Butthole Surfers i mnogi drugi.

Dok sam snimao ovu emisiju, jednom sam bacio pogled kroz prozor, u pravcu neba. Na tren mi se učinilo da je iz tog pravca neko upitao Hi, how are you. Mislim da sam prepoznao glas. Počivaj u miru dragi Danijele.

Preporuka

share
share