Još jedan jesenji Gistro. Pomalo jutarnji, krevetski i nedeljno rominjajući. Svakako lenji. Neke od najlepših oktobarskih pesama u istoriji oktobarskih pesama, smestile su se baš u ovu epizodu.

Prvi album nedelje snimili su Nik Kejv i The Bad Seeds, da ne kažem Nik Kejv i Voren Elis. Ghosteen je album o držanju glave iznad vode, zaronjavanju u nju i iščekivanju onog najvećeg talasa. Malo koja savremena ploča navodi na razmišljanje na ovaj način. Vanvremensko umetničko delo.

Titulu albuma nedelje sa Nikom Kejvom deli italijanski kompozitor Bruno Bavota. Njegova ploča Get Lost je kao stvorena za oktobar u toplom. Kada biste zamislili muziku koju zajedno prave Erik Sati, Šostakovič, Bil Evans i Tortiose, to bi ovako zvučalo. Ne prestajem da slušam noćima.

Prvi Gistro evergreen je klasik Džina Klarka "No Other" iz 1974. i jedan od najlepših albuma u istoriji muzike, odnosno izgubljeno pop-folk blago Ričarda Dejvisa iz 1996.

Putevima Džina Klarka putuju i GospelbeacH čiji novi album danas slušamo. Odličan gitarski album snimili su njujorški DIIV, a tu je i sjajni prvi singl sa nove ploče Patrika Votsona, za kog kažu da je jedan od savremenih muzičara koji su ponajbolje razumeli Leonarda Koena.

Što se tiče novih singlova, danas slušamo Caribou, Van Dajk Parksa i Gabi Moreno, kao i Bonija Prinsa Bilija. Slušamo i kako je Kurt Vajl obradio Wilco, elektro džez sa novog Portico Quartet izdanja, kao i povratnički Chromatics album.

Po emisiji se motaju Teri Kalijer, Tauns Van Zant, Roj Orbison, Pixies, Lori Carson, a Kamasi Vašington u spiritualnom džez maniru svira najpoznatiju temu Kloda Debisija.

Kad bi se jesen pisala pravim notama, one bi verovatno ispadale iz ovakve muzike.

Preporuka

share
share