Mrtva trka da li čovek manje zna o svemiru ili okeanu. Dok za kosmos uvek postoje opravdanja poput ziliona svetlosnih milja, za okean i njegovih 11 kilometara najveće dubine, izgovori malo šlajfuju. Tu je pritisak, tu je mrak, tu je plavetnilo, tu su morske životinje za koje dve trećine čovečanstva nema pojma da uopšte postoje, tu je Džejms Kamerun. To bi sve trebalo da znamo, ali iz nekog razloga uglavnom pojma nemamo. A kada se okeanom pozabavimo kroz metaforu, mislim da je lista asocijacija praktično beskonačna.

Inspiraciju za naslov sam našao u stihu jedne od najlepših pesama Brajana Vilsona, iste one koju je nedavno na koncertu obradila Yola. No, pored tih introspektivnih trenutaka, većinu ovonedeljne emisije okupiraju mahom savremeni autori.

Danas najzad predstavljamo zajednički EP teksaških svetioničara u 2020. Khruangbin i Liona Bridžisa, novi album za Tame Impala, kao i nove pesme za Gregorija Portera, King Krule, Radio Dept, The Marshmallow Notebook...

Slušamo i par pesama Otisa Redinga, sa jednog od najvećih posthumnih albuma svih vremena, zatim blok u kome tako prirodno zaredom sviraju i pevaju Gabi Novak, Sonic Youth i REM Feat. Patti Smith. Tu su još sjajni Kanađani Loving, Simon & Garfunkel, Gracin, First Aid Kit, Lambchop i mnogi drugi.

Volim da ronim dok mi u glavi svira muzika. Za to nije čak potrebno ni da se ide na more. Dovoljno je da pustim neku pesmu i da osetim privlačnost te velike vode. Današnja, mahom akustična, Gistro FM epizoda posvećena je svim roniocima bez mora i svim tim velikim dubinama koje vape za odgovorima.

Preporuka