Nostalgija ili lament za prošlim vremenima je potpuno beskorisna pojava, i kao takva mnogo više svedoči o pojedincu, koji potezanjem  za njom traži beg od životnh neuspeha u sadašnjosti.  Niti je muzika bila bolja, niti su filmovi bilo bolji, a žene svakako nisu bile lepše tih 60ih, 70ih, 80ih, 90ih ..., negoli sada, već je to percepcija jednog perioda iz koje su izbirsane sve loše stvari, a podvučene one dobre. Tako će i neko za 40 godina da u superlativima govori o vremenu u kome sada živimo. Zato u "Pokretu nezavisnih" najviše vremena dato je mladim muzičarima i bendovima koji muziku stvaraju sada, pa u ovoj emisiji imaćete prilike da čujete novi singl engleskog benda Shame, zatim bendove No Joy, Pure X, Viagra Boys, Silverbacks, Wilsen... 

Ipak emisiju otvaramo blokom bendova iz 90ih, jer dobra muzika je  vanvremenska pa slušamo Pixies, Buffalo Tom i The Jesus and Mary Chain. Kad govorimo o muzičkim veteranima slušaćemo novi singl benda New Order, kao i pesmu sa novog albuma Grant Lee Phillipsa.

Takođe predstavićemo i debi album norveškog stoner rock benda Slomosa, ili tundra rock, kako momci i devojka iz ovog benda opisuju svoju muziku. Slomosa su ujedno uvod u bend kome posvećujemo ovu peto izdanje Pokreta nezavisnih a to su moćni i nenadmašni Kyuss, koji će ovu emisiju zatvoriti sa tri svoje pesme.