Usled trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje, već će sve tri izložbe biti otvorene za publiku od četvrtka, 11. marta u 12:00 časova. Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i praznicima, od 12:00 do 20:00 časova. Ulaz je slobodan, a izložbe su otvorene do 15. aprila.

U 20. sezoni fotografske Galerije Artget, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji po jednom selektovanom izložbom re-mapiraju domaću scenu, Aleksandar Kelić predstavlja dvoje umetnika, Aleksandru Leković i Lazara Lekovića, koji u zajedničkom projektu – Drugi pogled – portretu pristupaju s naizgled nepomirljivo suprotstavljenih pozicija.

Pristup Aleksandre Leković je dokumentaristički. Njeni iskreni portreti nastaju u prostorijama Saveza za slepe i slabovide u trenucima dok članovi uče da savlađuju prostor i obavljaju osnovne životne radnje, prevazilazeći svoja ograničenja.

Modeli na portretima Lazara Lekovića su vizuelni umetnici i fotografi, koje snima analognom tehnikom i specifičnom intervencijom na radovima (uklanjanjem dela portreta na kojima se nalaze oči, deo nosa i čela) posmatraču oduzima „prvu zonu interesa“ – oči portretisanog, ali mu dodatno otkriva okruženje u kome se portetisani nalazi.

Odsustvo pogleda portretisane osobe je jedna od vezivnih tačaka njihovog rada, što kod posmatrača u prvom trenutku izaziva nelagodu, zato što se uobičajena percepcija portreta, kao i pri realnom susretu, zasniva na pokušaju da do željenih informacija o osobi dopremo pogledom u njene oči.

Preporuka

share