Jedino što je dosadnije od čoveka bez stava je čovek bez snova. Džaba ti sva snaga ovog sveta ako su ti dva i dva uvek i svuda četiri. Međutim, od viška glava nekad može i da boli. Mnogo snova zahteva selekciju. Ne može u istoj fioci biti san da uživo gledaš Brusa Springstina ili onaj u kom imaš svoju kuću na moru, npr. Što je više snova, povećavaš šanse da se izgubiš. Iako to gubljenje nije nužno svaki put loše, nekada bude. A onda tumaraš po apotekama koje bez recepta daju pesme Nila Janga. Njegove pesme su bile baš na toj raskrsnici među oblacima mnogo puta. Jedna od njih ima stih "If you follow every dream you might get lost". Iz poštovanja prema snovima i njegovoj muzici, današnja Gistro FM epizoda se zove baš po tom stihu.

Norveški duo Kings of Convenience zna svašta o tumaranju između snova, a konačno smo dočekali da nam ispričaju novosti sa tog puta. Od njihovog poslednjeg albuma je prošlo celih 12 godina, a sudeći po novom singlu Rocky Trail, izgleda da su za to vreme smišljali najlepšu akustičnu pop pesmu. I smislili je. Kakve su ostale, čućemo u junu kada stiže njihov četvrti album.

Poslednjih dana intenzivno slušam novi album Vila Stretona. Savršen za noć ili jutro, za one trenutke kada si utonuo u sebe ili pokušavaš da spakuješ snove gde im je mesto, novo izdanje ovog kalifornijskog muzičara je nešto najlepše što sam čuo ove godine. Akustična muzika nema svaki dan ovoliko pun zvuk. Prvi album nedelje.

Nakon 16 godina, Met Svini i Boni Prins Bili snimaju nastavak ploče Superwolf. Ova nova se zove isto tako, samo u množini. Sada nastavljaju gde su stali, s tim što pesme ovog puta imaju još jednu dozu mraa više. S obzirom na svet oko nas, ni tri mraćnije doze ne bi bile preterane. Nažalost. Drugi albu nedelje.

Engleska grupa The Coral je ove godine snimila bolji Teenage Fanclub album od samih Teenage Fanclub. Dupli album "Coral Island" je oda rodonačelnicima popa kao što su The Beatles, Big Star ili The Byrds. Kada u to umuljate malo folka i indi roka, dobijete ploču koja ima mnogo više zaraznijih pesama od npr novog Teenage Fanclub izdanja koje operiše u sali pored. Treći album nedelje.

Gistro evergreen je remek-delo kog su 1990. objavili The House of Love, a slušamo još Rebel Star, James, Đorđa Marjanovića, Džoni Mičel, Velvet Underground, Janka Nilovića, Merijen Fejtful i Voren Elisa, novog Ejdrijena Kraulija i mnoge druge.

U oblacima ili na zemlji, izgubljeni ili pronađeni, velike su šanse da uz muziku iz 777. Gistro FM epizode osetimo razumevanje za stanja koja nekad ni sami ne razumemo.

Preporuka

share