Činjenica je da sa ovog sveta niko nikada nije otišao sa više stila, a sumnjam i da će, od Dejvida Bouvija. To se desilo pre nešto više od pet godina. Takođe je činjenica da je isti taj svet je odavno krenuo u provaliju, a čini se da je poslednjih pet godina samo dodao gas. Ta dva događaja nemaju nikakve veze jedan sa drugim, ali je zanimljiv tajming. Stvarno mi se nekad čini da sve odlazi u kurac mnogo brže od kada nema Bouvija. Ta pomisao mi zvuči toliko suludo, da sam se zapitao da li je to samo do mene ili još neko misli tako. A onda čujem pesmu sa novog Spearmint albuma, po kojoj se zove današnja emisija...

Jedan od najboljih pop bendova na svetu, londonski Spearmint, u petak su objavili 9. album i jedna od pesama na njemu se zove Since Bowie Died. Ona nije o Bouviju, već o nama. Obratite pažnju na stihove: "Since Bowie died / It's all been a blur / Didn't realize / How lucky we were / And the world we grew up in / We didn't know it then / Since Bowie died / Everything's changed / Since Bowie died / We've been on our own / It's time to go on now / Into the unknown / It will be ok / Just different that's all". Širli Li, lider ovog benda zna. On sve zna. Reči njegovih pesama nekim dvadesetogodišnjacima danas sigurno rade isto ono što su meni radili The Smiths stihovi onomad. A da ima malo pravde na svetu, Spearmint bi bili popularniji od Coldplay. Što se mene tiče, njihovi rani albumi A Week Away i Different Lifetime su lepši od 99% britanskog popa iz poslednjih dvadesetak godina. Ovaj novi nije baš toliko remek-delo, ali je dobar. Prvi album nedelje.

Kad smo kod Bouvija, danas slušamo prvi singl sa njegovog albuma Toy iz 2001. Zbog spora sa diskografskom kućom, ta ploča nikad nije objavljena. Sve do ove godine. Takođe, tu je Beckova obrada njegove Sound and Vision, sa sve orkestrom od 160 članova. Nikad nisam čuo lepšu obradu neke Dejvidove pesme. Što se tiče odavanja časti Bouviju, čućemo još posvetu Fibi Bridžers, odnosno njegovu stvar Quicksand u verziji Dinosaur Jr.

Drugi album nedelje je solo izdanje lidera grupa Superchink, Portastatic i osnivača kultne ektikete Merge, Meka Mekafena. Ako volite Joy Division i Brajan Ina, te ako ste skloni propadanju sa stilom, obratite pažnju. Treći album nedelje potpisuje devojka iz Čikaga Mejsi Stjuart, koja je na savršen način spojila akustičnu setu i raskošno orkestrirane psihodelične aranžmane.

Gistro evergreen je moj najdraži album Vana Morisona iz devedesetih, a slušamo još novi singl Dejmona Albarna, novu pesmu Kortni Barnet, novu Yolu, Endrju Birda u obradi Velvet klasika Venus in Furs, a tu su još Joy Division, Flaming Lips, Sufjan Stivens i mnogi drugi.

Nisam planirao da ovu emisiju posvetim Bouviju. Samo mi tako došlo nakon što sam slušao novi Spearmint. Ostaje mi samo da se uzdam u onu misao da su najbolje stvari one koje se ne planiraju.

Preporuka