Logika će vam uvek reći da što je čovek stariji, sve je bliži danu kada ga neće biti, a samim tim sve manje ima tolerancije za razna sranja. Tada nema vremena da više preparira prazne reči, izgubljenima da pokazuje put, zbunjene da odzbunjuje, zavedene odvede, a ponajmanje ima vremena za čekanje. Bilo čega, a posebno onoga što mu životno iskustvo jasno daje do znanja da nikad neće dočekati.

To je jedan od razloga zašto će pesme Arsena Dedića uvek mnogo lakše razumeti neko ko iza sebe ima malo životnog iskustva, od nekog u ranim dvadesetim npr. Arsen je u svojim pedesetim napisao jedan stih koji savršeno ilustruje prethodnu rečenicu, a glasi "Ja sam ljubavni siromah, meni treba malo, ali odmah". Kako prvu pesmu u današnjoj emisiji peva upravo Arsen, a kako se i sam nekih dana osećam mator kao biblija, rešio sam da ovu Gistro FM epizodu nazovem baš po tom stihu.

Demijen Rajs je pre 17 godina snimio drugi album 9. Uvek sam mnogo više voleo njegov prvi i treći album. Iako i dalje mislim da su mu ta dva albuma najlepša, tek ove godine sam uspeo da pronađem izvor lepote tog drugog. Pesma Elephant je toliko moćna, da bi komotno mogla biti deo njegovog debi remek-dela. A pored nje, tu postoje bar još 4 genijalne pesme. Zato je ovaj album današnji Gistro evergreen.

Ove nedelje imamo čak 4 albuma nedelje. Braća iz Njujorka The Lemon Twigs su snimili najlepšu ploču u karijeru i jednu od najlepših koje sam čuo ove godine. Ako volite The Beatles, The Beach Boys i '70s AM pop, ovo se ne propušta. Djuran Džons je prvi put nastupio bez pratećeg benda Indications i objavio malo soul remek-delo koje odbija da prihvati ovaj nakaradni sistem vrednosti koji živimo i koje je na momente dostojno nekih velikih ploča Marvina Geja. Trubadur iz Teksasa Rodni Krauel je u svojoj 72. godini, zajedno sa Džefom Tvidijem iz grupe Wilco, snimio jedan od najlepših albuma u svojoj petodecenijskoj karijeri. Proteklih dana nisam prestajao da slušam brazilski pop/ kraut rok - tropikalija projekat Leticije Sadije iz grupe Stereolab, pod nazivom Modern Cosmology.

Pored njih danas slušamo nove pesme Džima O'Rurka, Ane Sent Luis, Grijana Četena iz grupe Fontaines DC, besmrtnog soul boga Smokija Robinsona, a tu su još Leonard Koen, The Beach Boys, Džoš Riter, Rufus Vejnrajt, Brajan Ino i mnogi drugi.

Sreća je lepa dok se čeka samo u onoj pesmi Desanke Maksimović. Pesme iz ove emisije pričaju neke druge priče.

Preporuka

share

share