Gde god da se nalazim imam osećaj da postoji mesto na kome bih radije bio. I to je pa skoro uvek tako. Kažem "pa skoro" jer ipak postoji jedno mesto na kome sam svoj na svome. Mislim na more. Sva moja bekstva i sve moje fantazije se završavaju pored velike slane vode. O njoj maštam, sanjam, pišem, a ove nedelje i pevam. Današnji Gistro FM je posvećen svim eskapistima na ovom svetu.

Nekoliko pesama imaju direktne veze sa morem, a tu pre svega mislim na festivalski hit Veslaj s početka šezdesetih, kog izvode Gabi Novak i Marko Novosel, okeanski evergreen od Cocteau Twins i Harolda Bada, u kome pozivaju more da ih proguta, ali i pesmu koja zna gde je dom, koju je napisala Džulija Holter i po kojoj se zove cela ova epizoda. Takođe, slušamo i onu pesmu Bilija Brega u kojoj kaže "da se ništa od ovog ne bi dogodilo kada bismo živeli kraj mora".

Od novih albuma tu su Devendra Banhart, Elison Rasel i Idris Akamur. Devendra spaja noćnu i morsku atmosferu, Elison folk, pop i soul, a Idris razna ludila sa nekoliko kontinenata. Mrtva trka koja mi se od ove tri ploče više sviđa. Društvo nam prave još Slowdive, novi Explosions in the Sky, Džonatan Vilson, Yo La Tengo, Woods, Mitski, Low obrađuju Afriku od Toto, a Tod Terje i Brajan Feri su upristojili stari hit Roberta Palmera.

Nije neophodno da budete na moru kako biste osećali nedeljni mir i spokoj. Dovoljno je da pustite pravu muziku za to raspoloženje. A ako ste ipak na moru - pa bože moj.