Druga polovina oktobra nikad više nije ličila na leto. I baš u takvom oktobru svako jutro se budim na moru. Kuvam kafu i sedam na terasu. Svako jutro je toplo. Imam samo bokserice na sebi dok je pijem. Gledam u belu jedrilicu i još poneki brod koji nekad neplanirano prođe. Kao npr. ovaj sa današnjeg omota. I slušam tu savršenu Animal Collective pesmu. Opet i opet. Po njoj ću pamtiti ovo more više nego po nekoj od milion fotografija koje sam napravio. Ta pesma je bela jedrilica, ostrvo preko puta, vrela kafa u grlu i plavo, plavo, plavo. To je razlog zašto baš njom počinjem ovu Through the Blue Gistro FM epizodu.

Mnogo je muzike koja je čekala da bude preslušana dok gledam u more. "Podvodna" gitara Branka Mataje je nešto bez čega mi ostrvska jutra ne bi bila ista. Stare narodne melodije koje je on uklopio u čežnjivu, instrumentalnu fjaku, nisu mogle dobiti dostojanstvenije ruho. Zato je njegov album danas Gistro evergreen.

Od noviteta tu je odlično, peto izdanje kalifornijskih drugara Allah-Las kog intenzivno slušam već desetak dana. Oni me voze kroz dnevnu svetlost. Kada padne mrak, često uživam u novom albumu Rodžer Ina, koji je na tako divan način spojio klasičnu i ambijentalnu muziku. I po njegovoj pesmi se zove ova epizoda. Njegov brat Brajan je sigurno ponosan.

Sjajan novi album ima Džoli Holand, nekada članica benda The Be Good Tanyas. Danas slušamo i prvu pesmu iz 2024, koju je snimio Grif Ris, nekadašnji vođa velške grupe Super Furry Animals. Tu je još saradnja The Breeders i Džeja Meskisa iz Dinosaur Jr, nova pesma Džefa Tvidija iz Wilco (nobrada zapravo), a kroz ovu plavu emisiju se vrzmaju još Džoni Mičel, The Jayhawks, Ričard Holi, Teenage Fanclub, Margo Prajs i Džonatan Vilson, Meri Letimor, Woods i mnogi drugi.

Pre nego što bukvalno zaronim u plavo, idem još jednom da pustim Animal Collective. A vama toplo preporučujem i sve pesme posle njihove. Jer sudeći po tome koliko su lepe, velike su šanse da ovaj pozni oktobar pamtite baš po nekoj od njih.

Preporuka