Kao neko je odrastao u 90im, upoznavao se sa pop kulturom, muzikom, filmom, možda je to subjektivni osećaj, ali nikako ne mogu da se otmem ustisku da su upravo 90te bile prava zlatna era gitarske muzike, svih žanrova. Medju bendovima koji su tada vladali alternativnom muzilpm scenu na samom vrhu je svakako i njujorški bend Helmet.

Helmet je nastao u kasnim 80-im godinama i od tada je postao sinonim za inovacije u alternativnom metalu, ali i jedan od najznačajnijih predstavnika njujorške post-hardcore/metal scene u 90im pa i šire.. Predvođen gitaristom i vokalistom Pageom Hamiltonom, bend je poznat po svojoj sposobnosti da kombinuje kompleksne ritmove, oštre gitarske rifove i promišljene tekstove. Kroz decenije, Helmet je ostavio dubok trag na muzičku scenu, inspirišući mnoge bendove i muzičare.

Bend je osnovan 1989. godine u Njujorku. Njihov prvi album, "Strap It On," objavljen 1990. godine, postavio je temelje za njihov prepoznatljiv zvuk – kombinaciju alternativnog metala, noise rocka i post-hardcorea. Helmet su brzo privukli pažnju kritičara i publike zahvaljujući svojoj unikatnoj muzičkoj viziji.

Njihov drugi album, "Meantime" (1992), doneo im je komercijalni uspeh i dodatno učvrstio njihovu poziciju na muzičkoj sceni. Sa hitovima kao što su "Unsung" i "In the Meantime," album je pokazao bendovu sposobnost da stvara muziku koja je jednako agresivna koliko i sofisticirana. "Meantime" je postao platinasti album, što je bio veliki uspeh za bend sa tako specifičnim zvukom.

Treći album, "Betty," objavljen 1994. godine, smatra se jednim od njihovih najambicioznijih projekata. Bend je eksperimentisao sa različitim muzičkim stilovima, uključujući jazz i blues, što je rezultiralo eklektičnim, ali koherentnim zvukom. Nakon "Betty," bend je nastavio da izdaje albume i turneje, uprkos brojnim promenama u postavi.

Upravo je taj period u karijeri bend verovatno i njihov najsnažniji. Pored naravno Pagea Hamiltona u tom periodu glavni nosioci zvuka benda bili su Henry Bogdan na bas gitari i fantastični John Stanier na bubnjevima. Na ritam gitari od 1989. do 1993, bio je australijski girarista Piter Mengede, koji je sa bendom snimio njihova prva dva albuma "Strap It On" i "Meantime". Nakon njega u bend je došao Rob Echeverria koji je sa bendom snimio "Betty" i "Aftertaste" (1997), njihov poslednji album u prvom periodu karijere benda koji se zvanično raspao u novembru 1998. godine. Helmet su se ponovo okupili 2004. godine

Preporuka

share