Autechre - LP5

Autechre
LP5
Warp Records/Nothing/Interscope , 1998
9
9
LP5 ili jednostavno "Autechre", neimenovani, peti album elektronskog dua Rob Brown & Sean Booth, izašao je u javnost sada već daleke 1998.godine u izdanju Warp Records.
 
Za većinu ljudi koji se po prvi put sreću sa pojmom IDM (Intelligent Dance Music) i nisu imali prilike da detaljnije isprate muziku Aphex Twin, Venetian Snares ili Squarepusher, verovatno će i ovo izdanje ličiti na gomilu nasumično odsviranih ili programiranih "klikova" i "škripanja" uz pozadinski mračni ritam. Uglavnom, na prvo slušanje, sve to izgleda bizarno, umarajuće i neinspirativno. Opet, sa druge strane, Autechre je priča za sebe i ovaj album je jasan putokaz u kome će se nadalje kretati. Sa svojim petim albumom, napustili su melodične i tople ambijentalne zvuke i prešli na precizno isprogramiran tehnički iskristalisan stil koji je počeo da se formira na albumu Chiastic Slide i na EP Cichlisuite. 
 
Sean Booth & Rob Brown dokazuju da su postali istinski majstori programiranog zvuka i da je ovaj album legitimni naslednik njihovog ranijeg rada na albumu Tri Repetae (1995).
Autechre je odlučno krenuo da od ove tačke sve podredi ritmu. Zaplovili su u vode čistog i rafinisanog eksperimentalnog zvuka koji će ih, u godinama koje slede, izdvojiti iz klasične definiciji IDM žanra. Na ovom putu su verovatno ostali bez jednog dela publike koja je navikla na nešto blažu verziju njihove muzike ali upravo zbog ove promene u stilu, ovaj album, za mene, ostaje vredan pomena kao esencijalan.
 
Da se razumemo, album bez imena, uglavnom poznat kao LP5, definitivno nije za svakoga i ne može se uporediti sa nečim što je postojalo do tog momenta iako je sam duo naglasio u jednom intervjua za album da je njihova tzv. "skrivena" stvar na kraju albuma, "Drane2" zapravo odgovor na Aphex Twin i stvar "Buchephalus Bouncing Ball".
 
Bez ikakvog dvoumljenja, ovaj album je beskompromisno pomerio granice elektronske muzike.