Drive [2011]

Drive
Bold Films, Odd Lot Entertainment, Marc Platt Productions, Motel Movies
Režija: 
Nicolas Winding Refn
Scenario: 
Hossein Amini po knjizi koju je napisao James Sallis
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
engleski
8
8
Široj javnosti poznatiji kao autor odličnih evropskih ostvarenja, danski režiser Nicolas Winding Refn ovim filmom pravi svoj drugi izlet na severnoameričko tle. Njegovi raniji filmovi Pusher (trilogija), Bleeder, Bronson, Fear X, Valhala Raising mogu blago nagovestiti kakav se ambijent može očekivati u filmu Drive.
 
Ovaj neo-noir na filmskoj traci se razmotava kao moderni vestern, otprilike kako bi Shane izgledao u današnje vreme, u postavci gde umesto konja vozi besni trkački automobil. Ryan Gosling igra glavnu ulogu vozača za beg prilikom pljački, inače, njegovo legalno zanimanje je holivudski vozač-kaskader. Sa bezosećajnim licem i smirenošću jednog Steve McQueen-a, Gosling-ov karakter klizi kroz ovaj film u svojoj karakterističnoj trkačkoj jakni sa izvezenim škorpionom na leđima. Od prvog trenutka, od prvih, sjano editovanih scena, bez ijedne reči, postaje nam kristalno jasno o čemu se radi, koliki rizik vozač preuzima i kakav je njegov odnos prema "poslu" kojim se bavi. Ako ste gledali Ryan ONeill-a u ulozi vozača, možete otprilike steći utisak o čemu pričam.
 
 
Iako bez emocija kada je vožnja i kriminal u pitanju, Goslingov karakter upoznaje usamljenu i  tužnu žensku osobu, Irene, koja ima simpatičnog klinca. Njen muž, Standard (Oscar Isaac), je u zatvoru i uskoro izlazi na slobodu. Vozač i Irene provode dane zajedno ali bez nekog konkretnog zbližavanja. Fluid između njih je predstavljen samo u njihovim međusobnim pogledima. Nakon saznanja o situacije u kojoj se ona nalazi (muž joj treba izaći iz zatvora ali ima veliki dug prema gangsterima), Gosling odlučuje da im pomogne prilikom pljačke jedne juvelirnice. Sve ovo ukazuje na postavku jednog klasičnog holivudskog akciono-adrenalinskog filma. Međutim, pod dirigentskom palicom Winding Refn-a, težište priče se pomera ka plemenitom glavnom junaku, dami u nevolji i opasnim kriminalcima - kako je sam reditelj izjavio za film, "ovo je bajka". Umesto da akcione scene prikaže u gomili kratkih rezova sa poznatim "drmanjem" kamere, to se u Drive dešava kroz duge kadrove uz blago i vešto pomeranje kamere kako bi se pojačala napetost. Muzička podloga tu igra jednu od ključnih uloga, težak elektronski zvuk (Desire, Kavinsky, The Chromatics) sličan muzici Tangerine Dream iz filma Thief sa James Caan-om, perfektno se uklopio. Podseća na muziku iz starih filmova ali u savremenom okruženju, postaje pravi hit. 
 
Drive je ekstremno nasilan film ali način na koji je to reditelj dozirao je izuzetan. Postoje scene koje će vas pomeriti sa mesta na kome sedite, pucnji koji odjekuju poput bombe da naglase brutalnost. Refn se igra sa publikom kombinujući scene potpunog mirovanja sa scenama ekstremnog i jezivog nasilja. Siguran sam da ćete biti zadovoljni onim što ste gledali.